În fiecare seară, înainte de a ne duce la culcare, să spunem o rugăciune în patru paşi. Aceasta ne va obişnui să trăim într-o relaţie vie cu Dumnezeu

Iertarea este una dintre cele mai profunde lucrări ale sufletului, un act prin care omul își recunoaște propria neputință și își deschide inima spre harul divin. Monahia Siluana Vlad explică, într-o reflecție profundă, că adevărata iertare nu vine dintr-un efort personal izolat, ci dintr-o legătură autentică cu Dumnezeu, care sădește în om puterea de a ierta și de a primi iertarea.

Citește și: Pr. Elpidie a tras semnalul de alarmă: ‘Pregătiți-vă! Aveți nevoie de provizii și credință pentru ce urmează!’

Ce este iertarea?

Iertarea este mişcarea sufletului prin care descoperim, pe de o parte, că avem nevoie să primim şi să oferim iertare, dar că nu ştim şi nu putem s-o facem şi, pe de altă parte, că nu e nevoie decât să o cerem de la Dumnezeu.

Iertarea este dragoste, iertarea este mila lui Dumnezeu trecută în mine, pe care eu o trec aproapelui meu sau celui care m-a rănit sau mie, şi zic: „Doamne, vino Tu şi iartă!”. „Numai Dumnezeu iartă!”, spun atât de bine, dar fără să ştie bine ce spun, mulţi din cei ce refuză să ierte… Ei mărturisesc jumătate din taina iertării. Cealaltă jumătate este faptul că Dumnezeu nu iartă undeva ci în sufletul omului.

Iertarea este lucrarea lui Dumnezeu în om, atât pentru a-i oferi iertarea pentru păcatele proprii, cât şi pentru a-i oferi puterea de a ierta celor care i-au greşit lui. E aceeaşi lucrare. Da, iertarea se cere şi când dorim să o acordăm cuiva. Uneori poate fi foarte simplu. Iată, în fiecare seară, înainte de a ne duce la culcare, putem spune o rugăciune în patru paşi. Unu: „Doamne, îţi mulţumesc şi Te binecuvântez pentru că astăzi…” şi să spunem ce motive avem să-I mulţumim şi să-L binecuvântăm pe Dumnezeu pentru ziua respectivă. Doi: „Doamne, ajută-mă să iert cum ierţi Tu, vino Tu în mine şi iartă pe…” şi spunem numele celor pe care avem a-i ierta pentru ziua respectivă, care ne-au greşit nouă în ziua respectivă, mai mult sau mai puţin. Chiar dacă ni se pare că nu este important, să iertăm orice privire sau orice strâmbătură pe care ne-o amintim, pentru că asta înseamnă că ne-a rănit puţin şi că este nevoie să iertăm. Trei:”Doamne, iart-mă pe mine pentru că…” şi aici ne amintim tot ce am greşit în faţa lui Dumnezeu şi a aproapelui. La ultimul pas: ”Doamne ajuta-mă ca mâine…”, şi spunem ce dorinţe avem noi pentru mâine, să punem în faţa Domnului toată dorirea noastră. Şi, seară de seară, aceasta rugăciune ne va obişnui să trăim într-o relaţie vie cu Dumnezeu, zi de zi, ceas de ceas şi clipă de clipă, pentru că orice clipă fără Dumnezeu este iad şi suferinţă.

Citește și: Ce este “(ne)curăţia femeii” şi cum se raportează Biserica la ea. Drepturile femeilor creştine în perioada ciclului menstrual

Astfel, iertarea devine nu doar un gest de reconciliere, ci o cale de a trăi în prezența lui Dumnezeu, în fiecare clipă a vieții. Printr-o simplă rugăciune zilnică, fiecare om poate învăța să-și elibereze sufletul de poveri, să îmbrățișeze iubirea divină și să pășească pe calea mântuirii cu inimă ușoară și împăcată.

De asemenea, ai putea dori...

1 răspuns

  1. 27 septembrie 2017

    […] preluat de pe ganduridinierusalim […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.