Cinci „OTRĂVURI ALBE” pe care le consumi zilnic. Iată motivele pentru care trebuie să renunți la ele
Stiai ca aceste 5 otravuri albe pe care le consumam in fiecare zi pot fi foarte periculoase si daunatoare pentru sanatate? Pentru a preveni anumite imbolnaviri, cel mai indicat este sa le eviti complet.
Cele 5 otravuri albe….
Orezul alb
Sarea rafinata,
Laptele de vaca pasteurizat,
Zaharul rafinat,
Faina alba.
Am denumit aceste alimente „otravuri albe” pentru ca ele contin foarte putine substante nutritive, proteine si vitamine, si prezinta, in schimb, un potential daunator. Un consum zilnic al acestor 5 produse creste ingrijorator de mult riscul de hipertensiune arteriala, diabet si alte boli comune. Nici orezul nu face exceptie: s-a dovedit ca persoanele care consuma orez alb de 5 ori pe saptamana prezinta un risc cu pana la 17% mai crescut de a se imbolnavi de diabet. Haide sa aflam exact ce anume le face sa fie atat de periculoase pentru consumul uman.
Inceteaza sa mai consumi aceste 5 otravuri albe:
Laptele de vaca pasteurizat
Singurul avantaj al procesului de pasteurizare este ca prelungeste perioada de valabilitate a laptelui, dar acest lucru se reflecta din plin in pretul piperat al produselor procesate astfel.
Marele dezavantaj este acela ca prin procesul de „pasteurizare” se elimina si toate enzimele benefice, vitamina A, vitamina C, vitamina B6, si vitamina B12. In plus, acest procedeu mai si permite transferul de hormoni si antibiotice in lapte.
Prin pasteurizare sunt omorate si bacteriile benefice prezente in laptele crud, dintre care cele mai importante sunt Lactobacillus acidophilus. Mai mult, elimina aproximativ 20% din iodul existent in mod natural in laptele crud, ceea ce, printre altele, te poate predispune la probleme de constipatie.
Orezul rafinat
Stiai ca rafinarea orezului alb include o etapa de procesare prin care se indeparteaza stratul exterior si germenii boabelor de orez? Ei bine, da, si singurul lucru care ramane este endosperma, care consta in principal din amidon. Este la fel de important de stiut ca orezul alb poate creste in mod semnificativ nivelul glicemiei serice, un factor de risc important pentru diabetul zaharat.
Faina alba rafinata
Stiai ca faina alba este alcatuita aproape in intregime din amidon pur? Ei bine, asa este, plus ca faina alba contine doar o cantitate mica din substantele nutritive continute de boabele neprocesate.
Putem mentiona si ca tratamentele chimice suplimentare la care este supus graul din care se obtine faina alba contamineaza produsul finit cu alloxan, o substanta utilizata pentru a induce in mod deliberat boli diabetice in populatiile de soareci de laborator. In plus, acest compus cu denumirea de alloxan genereaza cantitati uriase de radicali liberi la nivelul celulelor beta pancreatice, care ajung sa fie distruse.
Zaharul rafinat
Zaharul alb este departe de a fi un aliment real, ci mai degraba o substanta chimica non-alimentara. Aceasta substanta chimica este mai intai extrasa din surse vegetale precum trestia de zahar sau sfecla de zahar, dar din sucul colectat se elimina prin procesul de rafinare absolut toate proteinele care formeaza fibre si 90% din nutrientii sanatosi si utili corpului.
Iata cum se desfasoara procesul de extractie – Pentru a indeparta lichidul din siropul de zahar se adauga lapte de var, care genereaza o reactie alcalina ce elimina din continut aproape toate vitaminele. Apoi se adauga dioxid de carbon pentru accelerarea etapei de prelucrare cu var, dupa care lichidul dulce trece prin tuburi care elimina toate impuritatile. Mai urmeaza inca un tratament, de data aceasta cu sulfat de calciu, dupa care zaharul este albit cu acid sulfuric! Iata de ce nu putem considera zaharul alb un aliment! Nu are proteine, vitamine, minerale, nu are enzime, nici microelemente, nici fibre, nici grasimi, asa ca nu aduce niciun beneficiu nutritiv. Furnizeaza energie si atat.
Sarea rafinata
De cele mai multe ori folosim sarea nepotrivita. Sarea rafinata este in esenta clorura de sodiu, si nimic mai mult. Acest tip de sare poate creste riscul de boli cardiovasculare, dar si de multe alte boli si afectiuni.
Sarea de masa contine iod, care este necesar pentru o buna functionare a organismului, dar cele mai multe alimente procesate bogate in sare nu contin si aceasta substanta. Ce contin, in schimb, este fluor, un aditiv folosit in procesul de rafinare, care poate face ravagii in organism atunci cand este consumat in exces. Consumul acestui tip de sare te predispune la probleme de hipertensiune arteriala.
Dupa cum se poate usor observa, aceste 5 produse isi merita din plin eticheta de „otravuri albe”. Sfatul nostru este sa le eviti complet, odata cu toate tipurile de alimente procesate.
Autor: Petrut, pentru Secretele