Descoperire fără precedent: Cel mai vechi obiect creștin identificat la nord de Alpi schimbă semnificativ înțelegerea răspândirii creștinismului în Europa de Nord

În urma unor săpături arheologice efectuate între anii 2017 și 2018 în vechiul oraș roman Nida, actual Frankfurt, a fost descoperit un artefact datând din perioada 230-270 d.Hr. Considerat cel mai vechi obiect creștin identificat la nord de Alpi, acesta schimbă semnificativ înțelegerea răspândirii creștinismului în Europa de Nord.

Citește și: Un episcop român a luat atitudine și avertizează: „Atunci când glasul poporului necăjit și asuprit nu este ascultat, Dumnezeu își face simțită prezența, prin dreptatea Sa”

Contextul descoperirii

Săpăturile au fost realizate în cimitirul din Heilmannstraße, care conține 127 de morminte, remarcabile prin practica neobișnuită pentru acea epocă a înhumării. Cel mai interesant mormânt, aparținând unui bărbat cu vârsta între 35 și 45 de ani, conținea mai multe elemente unice: tămâie așezată pe un suport din ceramică și o mică folie de argint rulată sub bărbia defunctului.

Cu ajutorul tehnologiei avansate de tomografie computerizată, inscripția de pe folia de argint a fost descifrată la Centrul pentru Arheologie din Mainz. Aceasta conținea un text latin de 18 rânduri cu conținut exclusiv creștin, fiind o raritate pentru secolul al III-lea.

Foto: Hessenschau / Michael Obst

Reacții și implicații

Primarul din Frankfurt, Mike Josef (SPD), a declarat: „Acest lucru face din așa-numita inscripție de la Frankfurt cea mai veche dovadă a vieții creștine și a practicii religiei creștine la nord de Alpi.”

Acest artefact nu doar că oferă informații esențiale pentru arheologie, dar influențează semnificativ și domeniile teologiei și filologiei. „Frankfurt va avea pentru totdeauna un loc în istoria creștină”, a adăugat primarul Josef.

Potrivit lui Marcus Gwechenberger (SPD), șeful departamentului de planificare, aceste descoperiri sunt rezultatul unei colaborări eficiente între echipele de excavare, departamentul de conservare a monumentelor și biroul de stat pentru arheologie. Cercetătorii continuă să investigheze cetățenia bărbatului înhumat, pentru a stabili dacă era localnic din Nida sau provenea din altă regiune.

Expunerea publică

Publicul va putea admira acest obiect unic începând cu data de 18 decembrie la Muzeul de Arheologie din Frankfurt. Artefactul va deveni ulterior parte din colecția permanentă a muzeului, consolidând poziția orașului Frankfurt ca reper istoric în răspândirea creștinismului timpuriu.

Citește și: Emil Străinu, acuzații dure față de Papa Francisc: „E un diavol cu trei rânduri de coarne. A făcut preoți femei, nu poți să schimbi niște tabuuri”

Această descoperire deschide noi perspective asupra influențelor culturale și religioase din perioada romană, oferind o înțelegere mai profundă a vieții și practicilor creștine din secolul al III-lea.

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.