Mare ATENȚIE! Ouăle de Paşte nu se vopsesc niciodată în Vinerea Mare
În credința creștina, ouale de Paște simbolizează mormântul lui Iisus Hristos, care s-a deschis în noaptea Învierii. Acesta este și motivul pentru care creștinii, atunci când se întâlnesc sau ciocnesc ouă roșii, folosesc expresiile: “Hristos a Înviat! Adevarat a Înviat!”.Din punct de vedere simbolic, ouale au fost mereu asociate cu renașterea, începuturile sau Învierea Domnului. Culoarea roșie se spune ca ar trimite la sânge, la viață și la jertfa făcută de Hristos pe cruce.
Vopsitul ouălor de Paşte se realizează de obicei în joia sau sâmbăta din săptămâna de dinaintea Paştelui, niciodată în Vinerea Mare. În prima zi de Paşte, oul se ciocneşte numai cap în cap (vârfurile ascuţite), această operaţie fiind făcută prima dată de bărbat, care este capul familiei. În mod obişnuit, ouăle se vopsesc într-o singură culoare, roşul, dar se folosesc şi alte culori, fiecare cu semnificaţia specifică. Ouăle monocrome (roşii) mai sunt numite în Bucovina merişoare, iar cele monocrome cu ornamente sunt numite încondeiate. Ouăle policrome cu ornamentaţie sunt numite muncite sau necăjite. Alte denumiri care se mai întălnesc în special în nordul Moldovei sunt închistrite sau împistrite. Între timp, au mai apărut şi ouăle cu ornament în relief din ceară sau cu aplicaţii de mărgele, dar acestea sunt „mai moderne“.
În mod obişnuit, ouăle se vopsesc într-o singură culoare, roşul, dar se folosesc şi alte culori, fiecare cu semnificaţia specifică. Ouăle monocrome (roşii) mai sunt numite în Bucovina merişoare, iar cele monocrome cu ornamente sunt numite încondeiate. Ouăle policrome cu ornamentaţie sunt numite muncite sau necăjite. Alte denumiri care se mai întălnesc în special în nordul Moldovei sunt închistrite sau împistrite. Între timp, au mai apărut şi ouăle cu ornament în relief din ceară sau cu aplicaţii de mărgele, dar acestea sunt „mai moderne“, remarcă Ovidiu Focşa.În mod tradiţional, culorile folosite la vopsire sunt naturale. Roşu se obţine din flori de sovârf, galbenul din coji de ceapă sau frunze de mesteacăn, iar verdele se obţine din frunze de nuc. Principalul instrument cu care se ornamentează ouăle este chişiţa. Printre simbolurile folosite, cel mai frecvent este cel al crucii. Soarele, luna sau steaua ciobanului apar şi ele, dar stilizate.
In trecut, cum nu existau vopsele gata preparate, culorile utilizate se obtineau in mod natural, fierbandu-se frunzele, florile, coaja sau tulpina anumitor plante.
Sfaturi utile:
–Ca ouale sa nu se sparga, acestea trebuie sa se gaseasca la temperatura camerei cel putin o ora.
-Apa in care se fierb trebuie sa fie rece, se poate de pus in apa o lingura cu sare.
-Pentru ca ouale de Paste sa fie stralucitoare, dupa ce sunt vopsite, inmuiati o carpa moale din bumbac in ulei si lustruiti-le.
-Ouale albe se coloreaza mai deschis, iar daca vreti sa vopsiti culori mai inchise atunci folositi oua mai inchise, la culoare.
-Ouale se asaza intr-o oala. Se adauga apa pana sint acoperite.
-Se adauga doua lingurite de otet alb.
-Se adauga vopseaua naturala in functie de preferinte. Cu cat vopseaua este mai concentrata, cu atat mai intense vor fi culorile.
Produsele naturale pentru vopsirea oualelor sunt la indemana oricui, asa ca trebuie doar sa le depistati prin casa si sa le folositi.
Cum obtinem culorile
1 metoda: Cu coaja de ceapa:
Ingrediente:
- foitele de la 1 kg de ceapa rosie
- 500 ml apa
- 5 oua
- 2 linguri de otet
- un praf de sare
Coaja de ceapa este cea mai vestita metoda. Se vopseste de la culoare galbena pana la maro inchis.Culoarea depinde de concentratia vopselei. Se fierb cojile la foc incet 15 minute, se lasa sa se raceasca, se strecoara si se toarna peste ouale fierte. Lasam ouale in vopsea pana se primeste culoarea dorita. b)Luam o crenguta mica de patrunjel,( frunza de trifoi, marar) fixeaz-o pe ou, apoi dintr-un ciorap de nailon vechi, taie o bucata si inveleste oul bine, astfel incat sa nu se miste (se leaga la ambele capete). Pune oul in vopsea si cand crezi ca ai obtinut culoarea dorita, scoate-l si lasa-l sa se usuce. Dupa ce s-a uscat bine, indeparteaza bucata de nailon.
2 metoda: Cu frunze de mesteacan:
Daca vreti ca ouale sa aiba culoarea galbena sau aurie pregateste vopseaua din frunze de mesteacan verzi sau uscate, care se fierb 15 minute, apoi se lasa sa se raceasca 20 minute, se strecoara. Ouale spalate se pun in solutia primita si se fierb 10 minute.
3 metoda: Cu suc de fructe sau legume:
Pentru metoda aceasta ouale se fierb, apoi se toarna peste ele ca sa le acopere sucul, in dependenta de ce culoare doresti.
Verde – foi de spanac, urzici verzi,patrunjel (sau alte legume cu frunza verde).
Albastru – frunze de varza rosie.
Maro – ceai negru sau cafea.
Roz – coaja de ceapa rosie, sfecla proaspata
Portocaliu – coaja de ceapa alba, morcovi
Galben – coaja de portocale sau lamiie, morcovi
4metoda: Vopsea in bulinute:
a)Ouale spalate si ude se dau prin orez uscat, se infasoara atent in tifon (capetele se leaga strans cu ata ca sa se lipeasca bine orezul de ou) si apoi se fierb in coaja de ceapa, dupa metoda obisnuita.
b)Cumparam puncte cu adeziv pe spate(care servesc la birou pentru a marca diverse documente). Acestea se lipesc pe ou, se introduc in culoarea dorita, apoi le scoatem din vopsea, le uscam si indepartam atent punctele.
5 metoda:
Inainte de a scufunda ouale in culoare, pictati pe coaja acestora ornamente, puncte sau diverse modele cu suc de lamaie. Acest lucru functioneaza cel mai bine daca utilizati un betisor cu putina vata in varf cu ajutorul caruia sa faceti aceasta procedura. Se lasa apoi sa se usuce coaja, iar apoi oul se introduce in vopsea. Aceasta nu va prinde acolo unde ati trasat linii cu betigasul, astfel incat oul va avea parte de modele albe delicate, iar in rest va fi invelit de culoarea frumoasa pe care am ales-o.
6metoda: Aplicatii:
Puteti sa aplicati aceste modele naturale pe oua, inainte sa fie introduse in vasul de vopsit, cum ar fi frunze de patrunjel, marar sau frunze de la flori (trifoi) precum si petalele acestora, dupa care sunt acoperite si legate cu ciorapi de matase, pentru a fixa frunzele pe ou si introduceti-le in vopsea.
Surse: ziarullumina.ro, bisericasfintiitreiierarhi.md