Nu mergeți la mânăstiri să vă spovediți, că vă dau canoane mari. Dar să mergeți la mânăstiri pentru rugăciuni, liturghii și dezlegări
Părintele Arsenie Boca, una dintre cele mai influente figuri duhovnicești ale ortodoxiei românești, a oferit de-a lungul vieții sale numeroase sfaturi credincioșilor, îndrumându-i spre o relație mai profundă cu Dumnezeu. Mărturiile celor care l-au cunoscut confirmă impactul său spiritual și claritatea cu care transmitea învățăturile despre viața creștină.
Citește și: Comuniștii au vrut să îngroape moaștele Sfintei Parascheva, dar cerul s-a dezlănțuit asupra lor!
Una dintre îndrumările sale esențiale privește rolul preoților în viața credincioșilor și necesitatea de a avea o atitudine de respect față de aceștia. „Mergeți și la preoții voștri, că ei știu necazurile mirenilor și greutățile voastre. Voi aveți preoți buni la Sibiu. Nu mergeți la mănăstiri să vă spovediți, că vă dau canoane mari. Dar să mergeți la mănăstiri pentru rugăciuni, liturghii și dezlegări” – a zis odată Părintele Arsenie. (Maria Matronea, Sibiu) Această afirmație subliniază importanța preotului de parohie în viața enoriașilor, considerând că aceștia sunt cei mai potriviți să înțeleagă dificultățile oamenilor de rând.
O altă mărturie impresionantă provine dintr-o întâmplare petrecută la Biserica Drăgănescu, unde Părintele Arsenie picta frescele. Un credincios, aflat în apropierea schelei pe care lucra părintele, a fost pus la încercare printr-un dialog neașteptat: „Eram la Biserica Drăgănescu. Părintele Arsenie picta sus, iar eu stăteam jos, lângă schelă. La un moment dat, Părintele zice: ‘Măi, așa-i că-s lacomi preoții?’. Eu nu spun nimic. Părintele mă întreabă și a doua oară și mă întreabă și a treia oară: ‘Măi, așa-i că-s lacomi preoții?’. Eu nu scot o vorbă. Atunci, Părintele se apleacă să vadă dacă mai sunt lângă schelă și îmi zice: ‘Măi, tu nu auzi ce vorbesc eu cu tine?’. Eu zic: ‘Dar, Părinte, acum nu am vorbit de preoți’. Părintele zice: ‘Da, măi, nu am vorbit acum de preoți, dar tu, când ești cu mai multe persoane și vorbiți de preoți, numai de rău ziceți de ei. Ziceți că-s lacomi. Iată ce povată îți dau eu: să nu-i mai vorbiți de rău pe preoți, fiindcă sunt slujitorii lui Dumnezeu și nu aveți voie să-i judecați voi’.” Prin acest dialog, părintele a arătat cât de atent era la viața spirituală a credincioșilor și la păcatele de judecată asupra slujitorilor Bisericii.
Experiența relatată de Biliboacă Matei din Săvăstreni adaugă un element de confirmare divină a învățăturilor părintelui: „După ce m-am întors de la Părintele, am deschis Biblia exact la paragraful care zice: ‘Cine ești tu, omule, ca să judeci sluga altuia’. Exact ce-mi spusese Părintele Arsenie! De atunci, nu mai vorbesc pe nimeni de rău, mai ales pe preoți, că Dumnezeu este singurul care poate să-i judece.” (Biliboacă Matei, Săvăstreni) Această întâmplare întărește ideea că fiecare credincios trebuie să fie preocupat mai degrabă de propria sa îndreptare, decât de criticarea celorlalți.
Aceste mărturii, extrase din volumul „Noi mărturii despre Părintele Arsenie Boca”, demonstrează clar înțelepciunea duhovnicească a părintelui și impactul profund pe care l-a avut asupra celor care l-au cunoscut. Îndemnul său la respect și rugăciune rămâne un ghid spiritual valabil și astăzi pentru credincioșii ortodocși.