Pr. Sorin Croitoru: DESPRE CONFUZIA DINTRE PATRIOTISM ȘI PUTINISM

Părintele Sorin Croitoru a abordat, într-o postare amplă, o temă delicată și adesea controversată – confuzia dintre patriotism și așa-numitul „putinism”. Într-o analiză detaliată, acesta a explicat motivele pentru care consideră termenul de „putinist” ca fiind folosit greșit și abuziv în multe contexte, subliniind diferențele majore dintre susținerea ideologică și neutralitatea în fața conflictului. Părintele a evidențiat, de asemenea, riscurile unei astfel de etichetări și a criticat tendința unor persoane de a manipula opinia publică prin acuzații nefondate.

Citește și: Rugăciunea care se citește în Ajunul Crăciunului pentru pace și binecuvântare: Rostește-o alături de cei dragi!

Preot Sorin Croitoru:

„Nu aș fi vrut să abordez subiectul acesta. Pentru că sunt o mulțime de oameni răi care abia așteaptă să aibă ceva „la mână”, să scoată din context câteva fraze, omițând întregul textului. Dar vreau să zic niște lucruri o dată pentru totdeauna. Că am avut niște comentarii la postările mele din partea unui coleg preot, frate întru slujire, comentarii în care din „putinist” nu m-a mai scos.

Cum poți să-l acuzi pe cineva de „putinism”? Ce-i ăla „putinism”, dat fiind că acest cuvânt nu apare în dicționar?.. Probabil vrea să desemneze o persoană care aderă la ideile lui Vladimir Putin. Așadar, ca să califici un om ca fiind putinist trebuie să ai la îndemână trei elemente importante: punctul unu, să cunoști cu subiect și predicat ideile lui Putin, punctul doi, să cunoști cu subiect și predicat ideile persoanei în cauză și punctul trei, să existe o compatibilitate accentuată între ideile președintelui rus și cele ale persoanei calificate cu adjectivul menționat mai sus.

Să le luăm pe rând.. Așadar, la punctul unu, știm cu adevărat care sunt ideile lui Putin? Putin este „țarul”, este conducătorul unui imperiu impresionant ca suprafață, ca resurse naturale și ca putere militară. Cu autoritatea pe care o are conducătorul unui imperiu a pretins ca dușmanii săi direcți să stea cât mai departe de granițele sale, în caz contrar va ataca militar. Nu cunoaște nimeni obiectivele lui precise, ambițiile și intențiile lui. Se speculează din belșug, dar ceea ce are „țarul Vladimir” în cap numai Dumnezeu știe. Deci cei care acuză în stânga și-n dreapta de „PUTINism”, habar nu au în realitate de concepțiile lui Putin despre vecinii săi.

Punctul doi. Îl numești pe cine ai chef „putinist”. Ce temei ai când faci acest lucru? Toți cei care au primit eticheta respectivă sunt de fapt persoane care susțin NEUTRALITATEA față de războiul dus de Putin în Ucraina! Asta îi face să fie putiniști?! Păi putinist ar putea fi unul care solicită o intervenție în război de partea lui Putin, sau care ar dori să-i ofere rusului măcar ajutoare logistice, nicidecum unul care zice: „Lăsați-i în pace pe ruși, nu-i provocați, nu-i întărâtați, fiindcă sunt prima putere nucleară a planetei, deci sunt extrem de periculoși”. Un „putinist” ar fi unul care l-ar simpatiza pe Putin, nu unul care se teme de el! Cei care în al doilea război mondial se temeau de Hitler erau.. „hitleriști”?! Sau cei care s-au temut la vremea lor de Stalin au fost.. staliniști?! Dimpotrivă. O grămadă de ignoranți o fac pe vitejii neînfricați, iar în timpul pandemiei de frica unei boli au acceptat să primească în trupurile lor substanțe experimentale netestate din dorința de a-și salva viața. Bine, de o boală de gravitate medie s-au temut atât de mult, iar de pericolul nuclear nu se tem? Bombe care pot rade de pe fața pământului nu orașe, ci județe întregi, nu ne intimidează pe noi, dar de o gripă ne intimidăm?

Toți „putiniștii” pe care îi cunosc de la televizor sau de pe internet sunt de fapt persoane care au militat împotriva escaladării conflictului din Ucraina, care au strigat cuvântul „pace” din toate puterile lor. În același timp sunt persoane care au pretins ca fondurile acelea impuse de Bruxelles ca ajutor militar Ucrainei să fie destinate rezolvării gravelor carențe economice de pe plan intern.

Ne apropiem de final. Am ajuns la punctul trei: compatibilitatea și echivalența dintre ideile lui Putin și cele ale așa-zișilor „putiniști”. Păi vi se pare același lucru a amenința și a lua în serios amenințarea, a invada și a solicita tratate de pace?.. Cum îi puteți considera adepți ai lui Putin tocmai pe cei care încearcă să se ferească de un conflict cu Putin? Aceasta este o exagerare intenționată folosită în scopul manipulării opiniei publice împotriva unor dușmani politici, nimic altceva. Sau la un nivel mai mic, acuzația de „putinist” adresată cuiva devine un pretext pentru a-i închide gura.

În concluzie nici unul dintre cei învinuiți de putinism nu-și merită în realitate această infamă etichetă. Adevărații putiniști stau bine merci în Rusia, făcând parte din stafful de conducere al lui Putin. Iar voi, cei care lipiți etichete.. cine zice, ăla este!

Citește și: Pr. Ioan Istrati: De ce merge preotul cu Ajunul şi prejudecăţile de doi lei

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.