Să nu laşi urechile tale să asculte cuvintele unuia care grăieşte de rău

Sfântul Maxim Mărturisitorul, una dintre cele mai luminoase figuri ale creștinătății, ne oferă un profund îndemn spiritual, punând accent pe importanța iubirii, a curăției conștiinței și a evitării vorbirii de rău. Acest mesaj, actual în orice vreme, ne îndeamnă să păstrăm armonia cu semenii noștri și să ne pregătim sufletul pentru viața veșnică.

Citește și: Jertfa supremă a lui Hristos: Moartea Sa a devenit expresia desăvârșită a iubirii divine față de omenire

„Dacă vrei să nu cazi din iubirea lui Dumnezeu, nu-l lăsa pe fratele tău să doarmă întristat de tine, şi tu să te culci supărat pe el. Mergi, împacă-te cu fratele tău, şi atunci adu-I lui Hristos darul iubirii tale, cu conştiinţă curată şi rugăciune fierbinte.”

Această chemare la împăcare subliniază importanța unei conștiințe curate înainte de a ne prezenta în fața lui Dumnezeu. Sfântul Maxim ne atrage atenția asupra faptului că nu putem cultiva iubirea divină fără a avea pace cu aproapele nostru.

„Cercetează-ţi conştiinţa cu acrivie, ca să nu cumva din pricina ta, fratele tău să nu fie împăcat cu tine. Nu dispreţui conştiinţa care ştie gândurile tale ascunse, pentru că astfel ea îţi va pune piedică la vremea rugăciunii, şi te va osândi în ceasul morţii tale.”

Această reflecție profundă ne amintește de rolul conștiinței ca judecător interior, care ne poate împiedica să ne rugăm cu sinceritate și ne poate osândi dacă nu trăim în armonie cu ceilalți.

Sfântul Maxim avertizează și împotriva vorbirii de rău, o practică ce aduce mari prejudicii atât celui care o săvârșește, cât și celui care o ascultă:
„Să nu laşi urechile tale să asculte cuvintele unuia care grăieşte de rău, nici cuvintele tale să nu ajungă la urechile celui care iubeşte osândirea, vorbind sau ascultând cu mulţumire ceva împotriva semenului tău, ca să nu pierzi iubirea dumnezeiască şi să te afli lipsit de viaţa veşnică.”

În cele din urmă, Sfântul Maxim ne sfătuiește să ne ferim de cei care instigă la ură și dezbinare:
„Să nu crezi că te iubesc cei care poartă cuvintele, care-ţi provoacă tristeţe şi ură împotriva fratelui, chiar dacă ţi se pare că spun adevărul. Pe aceştia să-i îndepărtezi ca pe nişte şerpi aducători de moarte, încât şi pe aceia să-i opreşti de la vorbirea de rău, şi sufletul tău să-l izbăveşti de răutate.”

Citește și: Pr. Octavian Moșin: „Năşia nu este un act de văzul lumii, ci este o înrudire duhovnicească plină de dăruire şi de responsabilitate”

Aceste cuvinte pline de înțelepciune sunt un ghid pentru oricine dorește să trăiască în pace, iubire și curăție sufletească, fiind pregătit să întâmpine viața veșnică.

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.