Sf. Ioan Scărarul: „Când simți dulceață sau străpungere în rugăciune, rămâi în acea stare.” Află de ce!

Sfântul Ioan Scărarul, un mare părinte al Bisericii Ortodoxe, oferă o perspectivă profundă și detaliată asupra rugăciunii, subliniind diferențele și intențiile celor care se roagă. Într-o lucrare de referință, el descrie multiplele moduri în care credincioșii își înalță sufletele către Dumnezeu și oferă sfaturi pentru o rugăciune autentică.

Citește și: „Lumea se prăbușește!” Cuviosul Paisie avertizează: „Numai prin credință putem supraviețui acestui iad!“

„Una este înfățișarea celor ce se roagă, dar în același timp, felurită și deosebită. Unii se înfățișează ca unui Prieten și Stăpân, aducându-I lauda și cererea pentru alții, și nu pentru ei. Alții vin să ceară bogăție și slavă și îndrăzneală mai multă; alții, să se roage să fie izbăviți de dușmanii lor. Unii cer să capete o oarecare dregătorie; alții, desăvârșita scăpare de vreo datorie; alții eliberarea din închisoare; alții iertarea de niscaiva vinovății.

Înainte de toate să punem pe hârtia rugăciunii noastre o mulțumire sinceră. În al doilea rând, mărturisirea și zdrobirea sufletului întru mai multă simțire. Apoi să facem cunoscut Împăratului toată cererea noastră.

Nu face pe deșteptul în cuvintele rugăciunii tale! Căci gânguritul simplu și nemeșteșugit al copiilor a înduioșat pe Tatăl Cel din Ceruri.

Nu te porni la vorbărie, ca nu cumva prin căutarea cuvintelor să ți se împrăștie mintea. Un cuvânt al vameșului L-a făcut pe Dumnezeu îndurător și un cuvânt spus cu credință l-a mântuit pe tâlhar. Multa vorbire în rugăciune pricinuiește minții năluciri și împrăștiere. Iar un singur cuvânt o adună.

Când simți dulceață sau străpungere în rugăciune, rămâi în acea stare. Căci atunci se află cu noi păzitorul care se roagă împreună cu noi.

Nu fi îndrăzneț, chiar dacă ai dobândit curăția. Mai degrabă apropie-te întru multă smerită cugetare și mai multă îndrăznire vei avea.

Această învățătură, extrasă din lucrarea „Scara”, pune accent pe importanța unei inimi smerite și a unei minți concentrate. Sfântul Ioan îndeamnă la mulțumire sinceră, mărturisire profundă și evitarea vorbăriei inutile, subliniind că esența rugăciunii constă în simplitate și autenticitate.

Citește și: „Cine se pocăieşte cu adevărat e gata să sufere toate ne­cazurile: foame şi golătate, frig şi căldură, boală şi sărăcie, dispreţ şi prigoană, nedreptate şi defăimare”

Ghidul său spiritual rămâne o referință pentru credincioși, inspirându-i să se apropie de Dumnezeu cu smerenie, recunoștință și cu o inimă curată.

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.