Spionajul pe Facebook, ultima găselniţă a hoţilor din locuinţe. Cum profită spărgătorii de lăudăroşenia neglijentă

hoti

Metodele folosite de hoţi pentru a sparge locuinţe sunt dintre cele mai diverse, iar prejudiciile sunt, în foarte multe cazuri, substanţiale. Poliţiştii explică pentru „Adevărul“ în detaliu cum acţionează hoţii, dar şi cum trebuie să ne protejăm locuinţa.

Metodele folosite de hoţi pentru a pătrunde în locuinţe sunt dintre cele mai diverse, clasica metodă a deschiderii uşii de acces fiind doar una dintre ele.

”Spre exemplu, în data de 30.08.2015, în intervalul orar 10.00 – 18.00, persoane neidentificate au pătruns, prin folosirea de chei potrivite, într-o locuinţă din municipiul Sibiu, de unde au sustras bijuterii din aur, cauzând un prejudiciu estimat la suma de 45.000 lei”, explică subcomisarul Luciana Lazăr, purtător de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie al judeţului Sibiu.

Falşii cumpărători de borcane

O altă metodă folosită de cei care fură din locuinţe este este accesul în imobil sub pretextul cumpărării de borcane de sticlă. Un sibian care a făcut imprudenţa să primească în casă astfel de persoane a rămas fără 21.000 de lei, bani pe care îi avea în casă.

”Sub pretextul că achiziţionează borcane din sticlă, autorilor, în general 4 – 5 persoane, li se permite accesul în imobil şi ulterior, profitând de neatenţia victimei şi de faptul că o parte din autori îi distrag atenţia, intră în locuinţă de unde sustrag bunuri (bani, bijuterii); în acest caz, autorii acţionează pe parcursul mai multor zile, constituiţi în grupuri de 4 – 5 persoane, bărbaţi şi femei, de regulă de etnie rromă, deplasându-se cu un autoturism înmatriculat în Bulgaria. În data de 10.09.2015, în jurul orei 15.30, un bărbat din municipiul Sibiu a fost abordat de două persoane de sex feminin, de etnie rromă care, sub pretextul că doresc să cumpere borcane, au fost invitate de proprietar în curtea imobilului. În momentul în care proprietarul le arăta borcanele una din femei a intrat în locuinţă, fără acordul proprietarului, sustrăgându-i 21.000 lei”, explică subcomisarul Luciana Lazăr.

Falşii angajaţi la gaz sau curent

Una din cele mai folosite metode pentru a intra în locuinţele din care ulterior sustrag diferite bunuri este cea prin care hoţii pretind a fi angajaţi la companii de gaz sau electricitate.

„Pretextul că sunt angajaţi ai unor companii sau instituţii publice reprezintă una dintre cele mai utilizate căi prin care «falşii angajaţi» bat la uşa victimelor şi le solicită accesul în imobil pentru efectuarea unor verificări. Sub pretextul că sunt angajaţi ai unei companii care furnizează gaze naturale şi că trebuie să verifice instalaţia şi hornul sobei, unor persoane necunoscute (în general, două) li se permite accesul în imobil. În timp ce una dintre persoane distrage atenţia victimei, cerându-i spre exemplu, să verifice o conducă la aragaz, cea de-a doua sustrage bunuri din interior”, explică Luciana Lazăr.

Metodele ”deratizarea” şi ”străinul”

Alte două metode sunt de asemenea des întâlnite de poliţişti în cazul furturilor din locuinţe. ”Metoda „deratizare” presupune oferirea unor servicii de acest gen de către falşi angajaţi ai unor firme cu acest profil, iar metoda „străinul” este utilizată de regulă de infractorii care motivează că nu sunt din localitate, folosind ca pretext faptul că au o urgenţă medicală şi nu au bani romaneşti asupra lor, solicitând în acest mod victimelor să le schimbe sumele de bani în valută. Astfel, reuşesc să ia banii lăsând în schimb drept garanţie o geantă în care afirmă că se află valută sau bunuri de valoare promiţând că se vor întoarce”, explică Luciana Lazăr.

Cum ne protejăm casa de furturi – sfaturile poliţiştilor

Încuiaţi uşa chiar dacă sunteţi acasă! Există posibilitatea să dormiţi, să vă aflaţi în balcon sau în baie şi să nu auziţi uşa – timp suficient pentru a vă fi sustrase geanta, portmoneul sau telefonul aflate pe cuierul de pe hol. Hoţii au nevoie de doar câteva secunde pentru a acţiona!

Nu deschideţi niciodată uşa înainte de a vă uita pe vizor. Ignoraţi sunetul soneriei sau bătaia în uşă, dacă nu cunoaşteţi persoana. Instruiţi-vă şi copiii în acest sens!

Cum acţionează infractorul? Bate uşor la uşă, iar dacă nu răspunde nimeni, apasă clanţa, deschide încet uşa şi, dacă nu observă pe nimeni prin preajmă, în doar câteva secunde, acţionează şi pleacă. Dacă este surprins în casă, spune fără nicio reţinere şi fără nicio teamă în voce că o caută pe persoana ”x” – un nume inventat – şi îşi cere scuze în momentul în care i se spune încrezător că respectiva persoană nu locuieşte la această adresă sau afirmă că i s-a părut că i s-a răspuns la bătaia în uşă şi de aceea a intrat.

Folosiţi interfonul în mod eficient! Nu permiteţi accesul în scara blocului persoanelor necunoscute care sună la interfon, indiferent de calitatea pe care o prezintă. Prin abilitatea de care dau dovadă, nu de puţine ori, hoţii vă oferă informaţii de acest gen, informaţii false, care vă sunt spuse tocmai pentru a vă determina să le deschideţi uşa.

Nu permiteţi accesul în casa scării nici măcar distribuitorilor de reclame; în acest sens, confecţionaţi, de comun acord cu toţi locatarii, o cutie poştala, special destinată, care să fie amplasată la intrarea în scară şi care să nu impună deschiderea uşii. Persoanele care cu adevărat treabă în scara blocului şi care au voie să intre deţin cu siguranţă o cartelă de acces.

Dacă persoane necunoscute intră în scara blocului în acelaşi timp cu dumneavoastră, nu ezitaţi să le întrebaţi pe cine caută sau ţineţi-i sub observaţie preţ de câteva minute şi fiţi atenţi unde merg. Hoţii profită de faptul că s-a deschis uşa pentru a intra în scara blocului şi a încerca uşile apartamentelor. Daca au noroc, acţionează!

Nu păstraţi în casă sume mari de bani şi nu faceţi publice valorile ori bunurile de valoare pe care le deţineţi. Atenţie cu cine vorbiţi despre planurile dumneavoastră financiare, la pozele şi informaţiile postate pe reţelele de socializare – hoţii le urmăresc cu interes. Nu este deloc întâmplător faptul că în orice locuinţă spartă sunt sustrase importante sume de bani. Hoţii acţionează la pont!

Asiguraţi-vă locuinţa cu două-trei tipuri de încuietori diferite şi utilizaţi-le pe toate – timpul suplimentar necesar unui infractor pentru a deschide mai multe sisteme de închidere, de multe ori, îl descurajează; alegeţi acele încuietori care sunt prevăzute cu chei a căror multiplicare nu este uşoară. Nu-i protejaţi pe hoţi prin adoptarea unei atitudini indiferente ori prin tăcere!

Dacă locuiţi la parterul imobilului, montaţi gratii la ferestre

Montaţi sisteme de alarmă conectate la o societate de pază şi protecţie şi, în măsura posibilităţilor, instalaţi un dispozitiv de supraveghere video a perimetrului locuinţei/casei scării. Adoptaţi o soluţie colectivă de siguranţă – în situaţia achiziţionării unor asemenea sisteme, costurile pe care locatarii le vor avea de suportat se vor reduce semnificativ.

Nu daţi crezare poveştilor spuse de necunoscuţi care se prezintă la uşă sub pretextul că sunt angajaţi ai unor instituţii publice sau private, vânzători sau cetăţeni străini şi mai mult decât atât, nu le permiteţi accesul în imobil. Solicitaţi-le legitimaţiile de serviciu celor care se prezintă la uşa dumneavoastră şi, totodată, contactaţi angajatorul pentru a verifica dacă într-adevăr o astfel de activitate este în derulare.

Dacă locuinţa v-a fost spartă, anunţaţi de îndată poliţia prin apelarea numărului unic de urgenţă 112; nu intraţi în locuinţă şi nu atingeţi niciun obiect până la sosirea organelor de cercetare la faţa locului. Doar procedând în acest fel, evitaţi să compromiteţi urmele lăsate de hoţi.

Sursa: aparatorul.md

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.