10 lucruri pe care probabil nu le știai despre banane!

Banane

Fie ca o gustare rapida, taiata si aruncata in blender pentru un cocktail de fructe, sau folosita pentru a face paine rapid sau clatite, cei mai multi oameni se bucura de banane. Bananele sunt o astfel de prezenta pe rafturile de produsele incat majoritatea dintre noi nu se opresc sa se mai gandeasca la originile lor tropicale sau la multele sale beneficii nutritionale. Data viitoare cand va bucurati de o banana, luati in considerare unul dintre aceste fapte:

1. Mainile si degetele

Bananele nu cresc in copaci. Bananierul este clasificat ca fiind o planta arborescenta (arbore-cum ar fi), perene si banana in sine este de fapt considerata un fruct. Numele corect pentru un ciorchine de banane este o mana de banane, pe cand o banana este un singur deget.

2. Sanatatea inimii

O banana contine 467mg de potasiu, care ofera protectie puternica pentru sistemul cardiovascular. Consumul regulat de fructe pline de potasiu ajuta la protectia impotriva hipertensiunii arteriale, ateroscleroza si a accidentului vascular cerebral.

3. Oase

Desi bananele nu contin cantitati mari de calciu, acestea furnizeaza organismului o abundenta de fructo-oligo-zaharide, substante prebiotice (care incurajeaza probioticele, bacterii prietenoase din sistemul digestiv).  Fructo-oligo-zaharidele fermenta in tubul digestiv, aceasta contribuie la consolidarea capacitatii organismului de a absorbi calciul.

4. Energie si echilibrare

Un alt beneficiu direct al continutului ridicat de potasiu al bananelor deriva din rolul pe care mineralele il au ca electroliti ce furnizeaza energie. Deoarece bananele contin triptofan, de asemenea, serotonina si noradrenalina, ele ajuta la prevenirea depresiei, incurajand totodata sentimentele de bunastare si relaxare. In plus, vitamina B6 din banane ajuta la protejarea impotriva insomniei, si a schimbarilor bruste de dispozitie si iritabilitate.

5. Viziune

Bananele, combinate cu plantele medicinale din Africa precum orinol, au fost folosite pentru a trata cataracta, in Nigeria. Ele impartasesc, de asemenea, cu alte fructe capacitatea de a preveni degenerarea maculara, principala cauza de pierdere a vederii la adulti. Potrivit unui studiu publicat in Arhivele de Olftalmologie din Statele Unite ale Americi,  in anul 2004, persoanele care consuma 3 portii de fructe pe zi sunt statistic mai ferite de a dezvolta o boala de diminuare a vederii.

6. O mai buna digestie

Bananele suprima acidul la nivelul tractului digestiv, reduc arsurile la stomac si ajuta, protejeaza impotriva ulcerului. Deoarece bananele contin pectina, o fibra solubila, ele sunt de mare ajutor in procesul de eliminare si astfel ajuta la prevenirea constipatiei.

7. Mancare pentru copii.

Din moment ce acestea sunt usor de digerat, bananele sunt un aliment perfect pentru sugari la inceput pentru a trece la alimente solide.

8. Protectia impotriva HIV

Journalul de Biologie Chimica din martie 2010 a publicat un studiu care a demonstrat potentialul de vindecare a BanLec, o proteina lectina din banane. Cercetatorii au descoperit ca aceasta proteina care se leaga de zaharuri se poate lega, de asemenea, de celulele infectate HIV, le invaluie si previne activitatea lor de replicare si de transport.

9. Clone

Datorita practicilor moderne de transport, aceste fructe galbene de padure tropicala, nascute dintr-o planta par atat de omniprezente, ca majoritatea consumatorilor le iau de la sine. Cu toate acestea, disponibilitatea constanta a bananelor s-ar putea incheia in curand. Aproape toate bananele vandute in magazinele sunt clonate de la un singur soi, banana Cavendish, initial nativa din Asia de Sud. Acest lucru inseamna ca o boala ar putea distruge toate plantele clonate intr-o singura lovitura. Asa ca data viitoare cand manancati o banana, savurati aroma si textura, asa ca daca acest fruct dispare, sa puteti spune generatiilor viitoare despre gustarea sanatoasa inchisa in trup galben.

Posibila disparitie nu provine din speculatii science-fiction. Botanistii spun ca este probabil sa se intample in urmatorii 20 de ani si, de fapt, ea deja sa intamplat. La inceputul secolului trecut, specia dominanta de banane a fost Michel Gros, de asemenea, o specie de clonat, care a fost stearsa de o ciuperca. Michel Gros a fost preferata in locul lui Cavendish, deoarece era mai mare si avea un termen de valabilitate mai lung si dupa cum spun cei batrani, avea si un gust mai bun. Cavendish inlocuieste Gros Michel dupa decimarea speciilor din urma, deoarece, din peste 1.000 de soiuri de banane din lume cele mai multe, nu au un gust atragator. Exista banane mai putin dulci si, de asemenea, o varietate numita Goldfinger, care are un gust asemanator cu cel de mere.

10. Pastrati cojile

Chiar si cojile de la acest fruct sunt utile. Se aplica pe piele pentru uscarea cosurilor in mod natural. De asemenea, cojile de banane sunt un ingrasamant minunat, in special pentru trandafiri.

Sursa: viataverdeviu.ro

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.