Ruinele unei mănăstiri a Sfântului Fotie, descoperite pe o insulă subacvatică
În Turcia, arheologii explorează o insulă subacvatică, pe care se afla ruinele unei mănăstiri construite de Sfântul Fotie cel Mare, Patriarhul Constantinopolului.
Un grup de arheologi turci studiază în prezent o insulă uitată, scufundata în secolul al XI-lea, situata în apropiere de coasta provinciei Istanbul.
După cum spun reprezentanții municipalității din districtul Maltep, scafandrii și oameni de știință, proveniti din trei universități din Turcia, intenționează să exploreze teritoriul insulei subacvatice Vordonisi, situat pe fundul Mării Marmara, la o distanță de aproximativ 700 metri în larg.
Acestia au informat ca ruinele unei mănăstiri ortodoxe construite de către Sfântul Fotie cel Mare (891), Patriarh al Constantinopolului, se afla pe această insulă. Este vorba despre locul in care sfântul s-a aflat în exil timp de șapte ani.
Conform primarului de Maltep, Ali Kılıç, manastirea a fost construita in urma cu 1200 de ani, dar după un puternic cutremur de pamant, în 1010, a fost invadată de apă.
Insula Vordonisi a fost descoperita pentru prima data in cadrul studierii asezarilor bizantine antice. Anul trecut, un grup de oameni de știință a reușit, pentru prima dată, sa o fotografieze.
Datele colectate în cercetările actuale, de pe insula, pot ajuta la includerea acesteia pe lista patrimoniului cultural mondial al UNESCO, putand, in viitor, sa fie conservata și, de asemenea, sa atraga turiști, informeaza agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe.