Cea mai puternică armă împotriva diavolilor

Postul, insotit de rugaciune, alunga duhurile necurate, care aduc tulburare sufletului si trupului. Domnul nostru Iisus Hristos a spus unui dintre ucenicii sai: „Acest neam de demoni ies numai cu post si rugaciune”.

„Sa tinem posturile de peste an” este una dintre cele mai importante porunci bisericesti. Avantajele postului sunt majore atat din punct de vedere trupesc, cat si din punct de vedere spiritual. Trupul are de castigat pentru ca se curata de toxine, inviorandu-se astfel toate functiile organismului. Sufletul se purifica si el, coborand in acea stare de umilinta, cunoscandu-si pacatele si dorind iertarea si dezlegarea prin Sfanta Taina a spovedaniei.

In Biserica Ortodoxa toate sarbatorile mari sunt precedate de perioade mai lungi sau mai scurte de post. Iar postul adevarat nu inseamna doar abtinerea de la consumul produselor de provenienta animala (carne, oua, lapte, branza etc.) ci si infranarea de la vorbirea desarta, alungarea gandurilor si a poftelor trupesti, alimentatie cumpatata, oprirea pornirilor rautacioase etc.

In perioadele de post, si nu numai, rugaciunea, meditatia, milostenia, faptele bune si gandurile curate inobileaza sufletul, ridicandu-l pe o treapta mai sus pe scara duhovniciei.

Cele mai importante posturi ale unui an bisericesc sunt:

-Postul Sfintelor Pasti, fara a avea date fixe, este cel mai semnificativ, dar si cel mai mare post de peste an. Datorita duratei, dar si datorita randuielilor severe, acest post se mai numeste si Postul Mare.

-Postul Craciunului este un post cu data fixa (15 noiembrie – 24 decembrie), relativ usor, pentru ca in fiecare sambata si duminica se dezleaga la peste si vin. Se mai numeste si Postul Nasterii Domnului.

-Postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel sau postul Sanpetrului (denumire populara), se tine in fiecare an intre 10 iunie si 28 iunie, neavand o durata stabila.

-Postul Adormirii Maici Domnului, in popor este cunoscut sub denumirea Postul Sfintei Marii. Acesta incepe la data de 1 august si se incheie pe data de 14 august.

In afara acestor patru posturi mari, in cursul anului se tine post miercurea – pentru ca aceasta zi a fost ziua in care iudeii s-au hotarat sa-l vanda pe Hristos, si vinerea – deoarece intr-o zi de vineri Mantuitorul a fost rastignit.

Pentru cei care au ravna catre cele sfinte, cu binecuvantarea duhovnicului, se mai poate posti lunea, pentru Ingerul Pazitor, care ne-a fost dat la Sfantul Botez.

In prima saptamana de dupa Sarbatorile Sfintelor Pasti – in Saptamana Luminata – se manaca de dulce. De asemenea, prima saptamana de dupa sarbatoarea Rusaliilor si cele dintre Craciun si Ajunul Bobotezei (25 decembrie – 5 ianuarie) sunt tot saptamani in care se consuma alimente de dulce.

Scutite de canonul postului sunt si zilele din calendarul bisericesc insemnate cu „harti”; „dezlegare la peste” sau „dezlegare la lapte, branza si oua”.

„Harti”, in terminologia ortodoxa, inseamna saptamana sau zi in care este permis sa se manance de frupt (de dulce).

Anul bisericesc, care incepe la 1 septembrie, are si zile, cu data fixa, in care se tine post negru (zile de ajunare):

-14 septembrie – Inaltarea Sfintei Cruci.

-24 decembrie – Ajunul Craciunului.

-5 ianuarie – Ajunul Bobotezei.

-29 august – Taierea Capului Sfantului Ioan Botezatorul.

Si pentru ca postul si rugaciunea sunt doua arme puternice impotriva diavolului si impotriva pacatului vom consemna:

RUGACIUNEA CARE SE CITESTE IN FIECARE POST

Dumnezeul nostru, nadejdea tuturor marginilor pamantului si a celor ce sunt pe mare departe, cel ce mai inainte ai intocmit, prin Legea Ta cea Veche si Noua, aceste zile de post, la care ne-ai invrednicit sa ajungem acum, pe Tine Te laudam si Tine ne rugam: intareste-ne cu puterea Ta, ca sa ne invoim intru ele cu sarguinta, spre marirea numelui Tau celui Sfant si spre iertarea pacatelor noastre, spre omararea patimilor si biruinta asupra pacatului, ca impreuna cu Tine rastignindu-ne, sa ne ridicam din faptele cele moarte si sa petrecem cu buna placere inaintea Ta toate zilele vietii noastre. Ca Tie se cuvine a ne milui si a ne mantui pe noi, Hristoase Dumnezeule si Tie Slava inaltam, impreuna cu Celui fara de inceput al tau Parinte si Preasfantului si Bunului si de Viata Facatorului Tau Duh, acum si pururi si-n veciii vecilor. Amin

Sfantul Evanghelist Matei ne sfatuieste:

„… cand postiti, nu fiti tristi, ca fatarnicii, caci acestia isi ponosesc fetele, ca sa se arate oamenilor ca postesc. Adevarat va spun ca acestia isi iau plata lor. Tu insa cand postesti, unge-ti capul si spala-ti fata ca sa nu te arati oamenilor ca postesti, ci numai Tatalui tau, Celui ce in ascuns este de fata, si Tatal tau, Cel ce vede cele ascunse, iti va rasplati.” (Matei 6:16,17,17)

Iar Sfantul Ioan Gura de Aur ii indemna pe ucenicii sai si prin ei pe noi astfel:

„Postiti? Aratati-mi-o prin fapte. Cum? De vedeti un om sarac, aveti mila de el, un dusman, impacati-va cu el, un prieten inconjurat de un nume bun, nu-l invidiati; o femeie frumoasa, intoarceti capul. Nu numai gura si stomacul vostru sa posteasca, ci si ochiul si urechile si picioarele si mainile voastre si toate madularele trupului vostru.”

De asemenea, ai putea dori...

1 răspuns

  1. Metatron spune:

    Postul si Rugaciunea sunt 2 aripi ai omului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.