Ce se întâmplă cu omul care ascunde chiar și un singur păcat la spovedanie?

spovedanie

In ziua de astazi, cei mai multi oameni nu se mai simt bolnavi. Considera ca nu au rani care trebuie vindecate. Daca acestia ajung in fata duhovnicului pentru a se spovedi, o fac nu avand constiinta bolii ce trebuie inlaturata, ci doar pentru a primi atributul de “vrednic” pentru Impartasirea cu Trupul si Sangele Domnului. Ea nu mai este facuta de dragul vindecarii, ci doar ca pretext pentru a se impartasi.

Cel care nu a avut niciodata constiinta ca este un om pacatos, deci lipsit de sanatate, isi poate inchipui ca duhovnicul il intreaba pe fiul sau sufletesc aflat cu crestetul sub epitrahil orice, pana si cum va fi vremea maine.

Oamenii nu mai stiu ca pacatul in traditia ortodoxa aduce vatamare omului. De aceea Sfintii Parinti, atunci cand vorbesc despre prezenta omului in fata duhovnicului pentru a se marturisi, il indeamna sa isi “dezgoleasca rana in fata doctorului”. Si dupa cum la doctor nu mergem doar in anumite perioade ale anului, ci ori de cate ori simtim ca suntem bolnavi, tot astfel trebuie sa stim ca ne putem spovedi ori de cate ori simtim nevoia sa o facem. Deci, nu doar in cele patru mari posturi din cursul anului bisericesc.

Iar daca am ajuns la doctorul sufletesc, e bine sa luam seama ca ascunderea chiar si a unui singur pacat lasa neiertate si pacatele pe care le-am marturisit. Cu alte cuvinte nu este de ajuns sa fiu ingrijit la o rana, iar pe alta sa o las netratata. Caci din cauza celei din urma, intreg trupul imi poate paraliza sau pot muri. Asa ca ce folos mi-a adus doar tratarea unei rani? Desigur, acest lucru nu este valabil in cazul in care nemarturisirea se datoreaza uitarii sau necunostintei. Dar e bine sa ne rugam inainte de a ajunge in fata duhovnicului, ca Dumnezeu sa ne aduca aminte toate pacatele savarsite.

Exista o categorie de persoane care nu ajunge la duhovnic pe motiv ca nu a postit. Trebuie sa cunoastem ca marturisirea pacatelor nu implica si obligatia de a posti in prealabil. Insa, pentru ca in zilele noastre spovedania este strans legata de impartasirea cu Trupul si Sangele Domnului, se crede ca ea nu este posibila fara post.

Acum sa nu credem ca privind boala cuiva, intelegem si cat de pacatos este. Caci nu toate bolile sunt urmari ale pacatelor. Dar toate pacatele duc la boli. Deci, orice om care ramane in pacat, este un om care fie se va imbolnavi, fie va adanci boala din cauza pacatului.

Adrian Cocosila – crestinortodox.ro

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.