Asta n-o știați! Frecventarea programelor bisericii crește romantismul și fericirea în cuplu

FOTO casepractice.ro

Conform ultimelor cercetări ale Institutului de Studii ale Familiei din S.U.A., cuplurile care participă împreună la serviciile de cult se declară a fi mai fericite decât cele în care niciunul dintre parteneri nu frecventează programe religioase.

De asemenea, s-a mai dovedit că acele cupluri în care doar bărbatul frecventează programele de cult sunt mai fericite decât cuplurile în care doar femeia obișnuiește să frecventeze programele bisericii alese!

Studiul intitulat „Mai bine împreună: participarea religioasă, gen și raporturi de calitate” a fost desfășurat de W. Bradford Wilcox, directorul Proiectului Național al Căsătoriei de la Universitatea Virginia, și de Nicholas H. Wolfinger, profesor al Departamentului de Studii de Familie și de Consum și profesor de sociologie în cadrul Universității Utah. Eșantionul utilizat în cercetare a fost format din 1600 de persoane adulte aflate într-o relație de cuplu heterosexuală, cu vârsta cuprinsă între 18 și 59 de ani.

Cercetarea finalizată la începutul anului 2016 a dovedit că „78% din bărbații și femeile care formează un cuplu și care participă împreună în mod regulat la serviciile de cult, ori în cazul în care doar partenerul (bărbatul) participă în mod regulat la aceste servicii, raportează faptul că sunt „foarte fericite” sau „extrem de fericite””. Iar acest lucru este valabil indiferent de vârstă, educație sau domiciliu.

Prin contrast, „doar 67% dintre bărbații și femeile care formează un cuplu și în care niciunul dintre parteneri nu frecventează biserica declară că sunt „foarte fericiți sau extrem de fericiți”, și doar 59% dintre cuplurile în care doar ea (partenera) participă regulat la serviciile bisericii se declară a fi „foarte fericite sau extrem de fericite””.

În mod evident, participarea comună la programele bisericii îmbunătățește „modul în care partenerii își raportează sinele la nevoile celuilalt” – declară studiul.

Însă din ce cauză apar diferențe atunci când vorbim de cuplurile în care doar bărbatul sau doar femeia participă la programele de cult?

Wilcox și Wolfinger afirmă că participarea religioasă a bărbaților este deosebit de benefică pentru relațiile acestora deoarece bisericile „îi încurajează să investească în familiile lor”, lucru esențial în societățile în care bărbații tind să fie mai superficiali, mai deconectați sau chiar infideli în relația de cuplu. Prin urmare, partenerele acestora îi răsplătesc cu un feedback foarte de favorabil.

De asemenea, o cercetare din anul 2008 a lui W. Bradford Wilcox a dovedit că acele cupluri care frecventează în mod regulat serviciile lăcașelor de cult au declarant într-o proporție mult mai mare că sunt „foarte fericite” în raport cu acele cupluri care frecventau doar periodic serviciile de închinare.

Studiul a mai subliniat că „afilierea religioasă este mai puțin importantă decât frecventarea regulată a bisericii” atunci când vine vorba de predictibilitatea pentru divorț ori fericire.

De asemenea, s-a constatat că acele cupluri care se roagă împreună o dată pe săptămână sau mai frecvent se declară cu 17 puncte procentuale mai mult ca fiind „foarte fericite” sau „extrem de fericite” comparativ cu acele cupluri care se roagă împreună mai rar sau chiar deloc. Cercetătorii declară că acest lucru se datorează faptului că „rugăciunea în comun este de o așa natură încât generează un sentiment sporit de intimitate emoțională, comunicare și reflecție cu privire la prioritățile relației și se referă la un sentiment de implicare divină în relația cuiva”.

Articol relatat de portalul ortodox.md

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.