Icoana Maicii Domnului s-a întors singură de la București la Bisericani

Părintele protosinghel Serafim Mihali, starețul Mănăstirii Bisericani, ne-a istorisit câteva minuni săvârșite la iconița Maicii Domnului, aflată spre închinare în paraclisul mănăstirii. Iată una dintre acestea:

Prima minune săvârșită la această icoană a Maicii Domnului de la Mănăstirea Bisericani o știu de la Părintele Atanasie Ciumașu. Era un bolnav din București internat aici, la spitalul din Bisericani. Aceasta se întâmpla înainte de anii ’70 ai secolului trecut, când încă mai exista stejarul în care se arătase Maica Domnului călugărilor din vechime. Pe atunci, la Bisericani era egumen un călugăr ‒ Agatanghel; el era și duhovnicul care se ocupa de bolnavii din spital.

În vremea aceea, Părintele Agatanghel era persecutat de comuniști pentru că el mai citea rugăciuni la oameni. Nu-i permiteau să facă Taina Sfântului Maslu; când îl găseau, îl duceau câte două-trei zile și-l bătea la „Piatra Închisă” și iarăși îi dădeau drumul. Îl băteau să-l înspăimânte, ca să renunțe la a mai face rugăciuni credincioșilor. Era un părinte în vârstă, eu nu l-am cunoscut. Mormântul său se află la Mănăstirea Bistrița.

„Numai o minune de la Dumnezeu, dacă se va întâmpla, să te faci bine”

Revenim la bolnavul din București. După ce l-au consultat și i-au făcut radiografia, văzând ce găuri avea în plămâni, medicii i-au spus: „Numai o minune de la Dumnezeu, dacă se va întâmpla, să te faci bine. Șansele sunt minime”. Omul, când a auzit aceste cuvinte ‒ că numai o minune de la Dumnezeu poate să-l facă bine ‒ s-a rugat cu foarte mare stăruință.

După ce a urmat și tratamentul prescris și a putut să meargă pe picioarele lui, în fiecare zi venea până la stejarul unde se arătase Maica Domnului și unde era pusă și iconița ei (cam la 800 de metri distanță de spital) și se ruga acolo foarte mult. Venea zilnic, ca un fel de jertfă, ca o nevoință ‒ să se roage ‒, căci auzise că Maica Domnului face minuni prin icoana Sa.

După o lună și jumătate, când a repetat analizele și radiografia, medicii au constatat că acele caverne din plămâni erau vindecate aproape în totalitate. Și l-au întrebat: „Ce ai făcut, omule bun? Se întâmplă ceva miraculos cu tine. Acele găuri imense pe care le aveai au rămas foarte mici și sunt spre vindecare”. Știm că plămânul se reface destul de greu. Dar credința lui mare în Dumnezeu și în ajutorul Maicii Domnului, precum și calitatea aerului din această zonă l-au ajutat foarte mult.

Icoana Maicii Domnului dispare din bagaj

După vreo trei luni de spitalizare la Bisericani, omul s-a întors acasă, la București. Avea atâta bucurie în sufletul lui și trăia niște sentimente de adâncă recunoștință, încât s-a gândit în sinea lui să ia icoana din stejar, ca să se închine și soția și copiii. Voia s-o ducă la București și s-o aducă înapoi. Se întâmpla ca în ziua în care bărbatul avea trenul spre București egumenul mănăstirii să fie plecat. Astfel, de cu seară, bărbatul a luat icoana Maicii Domnului din stejar și, fără știrea părintelui, a pus-o într-un geamantan, plecând spre capitală.

Când a ajuns acasă și și-a desfăcut bagajul, nerăbdător fiind să arate chipul Binefăcătoarei sale soției și copiilor, n-a mai aflat icoana în valiză. S-a speriat foarte tare, crezând că cineva i-a furat-o în timp ce el dormea, căci toată noaptea și-o petrecuse în tren. S-a speriat mai mult de faptul că a luat icoana din stejar fără să spună părintelui și se gândea că acesta va face rugăciuni și va pune blesteme pe el.

N-a putut sta nici o zi acasă. Conștiința îi dădea neîncetat ghes. S-a întors grabnic la Bisericani, cu sufletul în palme, să ceară iertare Părintelui Agatanghel, povestindu-i ce s-a întâmplat, și să se liniștească sufletește.

Pelerinajul sutelor de oameni la icoana Maicii Domnului de la Bisericani

Când a ajuns în dreptul stejarului, ce să vadă? Iconița Maicii Domnului stătea neclintită, la locul ei, de unde el o luase cu mâinile sale, cu două zile înainte. A încremenit, nu-i venea să creadă. Într-un suflet a alergat la spital și i-a spus părintelui tot – minunea pe care el o trăise. Ca unul ce se bucurase de harul vindecării, omul acesta a făcut cunoscută această icoană în tot spitalul și începuse la Bisericani un adevărat pelerinaj.

Bătrânii din sat mi-au spus că veneau sute de oameni din Bisericani și din comunele din apropiere, de pe la Dumbrava Roșie, de pe la Podoleni, Pângărați, cu căruțe, dar și pe jos, pentru a lua parte la Taina Sfântului Maslu, care se oficia la stejarul unde se arătase Maica Domnului, cu aproape șase secole în urmă, călugărilor viețuitori aici.

Sursa: doxologia.ro

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.