Oncolog: ”Nu renunțarea la carne, ci aceste obiceiuri sunt vitale pentru a lupta cu cancerul”

Tot mai mulți români se confruntă cu cancere agresive, de plămâni, sân, stomac, colon sau col uterin. Unul dintre motive este amânarea vizitei la medic. Astfel că mulți pacienți ajung târziu la specialist, iar șansele de reușită a tratamentelor scad foarte mult.

 “Cancerul este o boală destul de imprevizibilă. Ceea ce știm cu siguranță este că un diagnostic timpuriu crește șansa la viață: în cazul tumorilor la sân, de exemplu, avem o rată de supraviețuire de 90% dacă le depistăm devreme, în cazul cancerului de prostată, peste 99%, iar în cancerul de plămân, 70%”, spune medicul oncolog turc Ozlem Er.

Creșterea speranței de viață a dus și la un număr mai mare de afecțiuni maligne, odată cu înaintarea în vârstă. Însă și stilul de viață are un cuvânt de spus în declanșarea cancerelor.

“Genele sunt responsabile pentru 50% dintre diagnostice, în timp ce factorii de mediu sunt vinovați pentru cealaltă jumătate. Așa că un stil de viață sănătos scade riscul apariției cancerului cu 50%. Cum putem face asta? Prin interzicerea fumatului și scăderea numărului de fumători, în primul rând. Apoi, consumul de alcool trebuie redus. Exercițiile fizice de 3-4 ori pe săptămână, plimbările lungi de peste 30 de minute și o dietă echilibrată cu fructe și legume ne apără de cancerele asociate cu stilul de viață și alimentația. Bineînțeles, nu trebuie să neglijăm nici protecția solară”, recomandă oncologul Ozlem Er.

Extrem de atenți trebuie să fie cei care au rude apropiate diagnosticate cu cancer. Un control anual complet poate pune în evidență un cancer în stadiu incipient.

 “Dacă știm că există un istoric de boală, testăm pacientul pentru mutații genetice și, dacă rezultatul este pozitiv, atunci vom testa și ceilalți membri ai familiei. În cazul în care vreți să stabiliți riscul de cancer, fără să cunoașteți istoricul familiei, vă puteți adresa medicului care vă va testa în funcție de vârstă și de categoria de risc în care vă încadrați” ,afirmă oncologul.

La ora actuală, clinicile oncologice de top oferă pacienților acces la echipe medicale cu experiență, investigații sofisticate, radioterapie de ultimă generație și tratamente revoluționare precum imunoterapia.

 “Cancerul de sân și cel testicular răspund cel mai bine la acest tratament, chiar dacă diagnosticul este unul târziu. Chiar și în cazul cancerului pancreatic, care este unul dintre cele mai dificile, avem posibilitatea de a trata pacienții. Există întotdeauna ceva ce putem face după un diagnostic de cancer. Desigur, nu putem garanta succesul, dar putem mări durata de viață și calitatea ei”, spune dr. Ozlem Er.

Medicii oncologi atrag atenția și asupra miturilor care se vehiculează în privința alimentației pacienților cu cancer.

 “Bolnavii de cancer au nevoie de proteine din pește, pui, carne roșie. Dar auzim des pacienți care ne spun că ei nu mănâncă deloc carne, pentru că astfel hrănesc celula canceroasă. Trebuie să știe că pot mânca orice, dacă nu există restricții alimentare impuse de alte afecțiuni precum diabetul sau bolile cardiovasculare. Bineînțeles, că dieta trebuie să conțină și vegetale, 5 porții de fructe și legume pe zi fiind optim”, recomandă specialistul.

Sportul, dieta sănătoasă, protecția solară și hidratarea cu 2 litri de apă pe zi sunt vitale pentru supraviețuirea pe termen lung a pacienților cu cancer. De asemenea, sunt importante în primii 2 ani după diagnostic, controalele periodice la fiecare 3 luni. Între 3 și 5 ani de la tratarea cancerului, controlele se fac la 6 luni. Iar după 5 ani, controlul este anual, pentru că riscul de recidivă există, chiar dacă este mic.

Sursa: doctorulzilei.ro

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.