Rețeta de cozonac „ca la mănăstire”, preferată de părintele Arsenie Boca – Perfectă pentru masa de Crăciun

Cozonacul preferat al Părintelui Arsenie Boca, conform tradiției și mărturiilor celor care l-au cunoscut, este un cozonac simplu, dar cu un gust desăvârșit. Această rețetă cu rădăcini adânci în istorie a fost preparată pentru prima dată în 1865, de călugărițe care foloseau ingrediente naturale și tehnici tradiționale de frământare și coacere, potrivit gandul.ro.

Citește și: Emil Străinu, acuzații dure față de Papa Francisc: „E un diavol cu trei rânduri de coarne. A făcut preoți femei, nu poți să schimbi niște tabuuri”

Rețeta, transmisă din generație în generație, include următoarele ingrediente:

  • 100 de grame de unt călduț,
  • un litru de lapte cald,
  • patru ouă,
  • un cubuleț de drojdie,
  • un praf de sare,
  • făină „cât cuprinde”.

Aceasta este metoda de preparare, descrisă cu grijă în rețetarul original:
„Ia 100 dramuri de unt căldicel, o oca de lapte tot căldicel, 4 ouă, drojdie de bere ca o nucă topită în lapte, sare și pui atâta făină încât aluatul să fie mult mai moale decât cel de pâine. Pe la jumătatea frământăturii, pui puțin zahăr și stafide și frămânți până ce nu se mai lipește aluatul de mâini, apoi lași de se dospește. Îl așezi împletindu-l pe o tavă unsă cu unt. Ungi pe deasupra cu gălbinare de ou și pui de se coace într-un cuptor cald.”

Această rețetă autentică reflectă nu doar gustul simplu, dar rafinat, al cozonacului preferat de Părintele Arsenie Boca, ci și tradiția culinară a mănăstirilor românești din secolul al XIX-lea. Preparatul, împletit cu grijă și copt la cuptor, era adesea oferit în zilele de sărbătoare, ca semn de ospitalitate și comuniune spirituală.

Citește și: Doliu imens în Biserica Ortodoxă: A murit cunoscutul părinte Radu Ovidiu, la doar 57 de ani!

Rețeta este astăzi păstrată ca o comoară culinară, fiind totodată o amintire a modestiei și simplității care îl caracterizau pe Părintele Arsenie Boca, dar și o sursă de inspirație pentru cei care doresc să refacă gustul tradițional al cozonacului de odinioară.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.