„În 5-10 ani oamenii vor avea implanturi în creier. Va fi o optimizare” – declarații controversate ale noului ministru al Educației, Daniel David
Numirea lui Daniel David ca ministru al Educației în Guvernul Ciolacu aduce în atenția publicului o serie de declarații și inițiative din trecutul său profesional. Fost rector al Universității Babeș-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca, acesta a fost implicat în adoptarea unui „Ghid pentru egalitatea de gen”, descris ca fiind „un document oficial al politicii și planurilor de promovare a egalității de gen în cadrul Universității”. Inițiativa a fost contestată de critici, în contextul dezbaterilor mai ample legate de politicile de diversitate.
Daniel David, numit ministru al Educației: Declarații controversate despre tehnologie și politici de egalitate
În 2023, Daniel David a participat la Rethink Summit, desfășurat la Poiana Brașov, unde a făcut afirmații ambițioase, dar care au ridicat semne de întrebare privind viitorul etic al tehnologiei. „Tehnologia o să creeze noi valori la care nici nu ne gândim acum. Vor fi trebuințe care nici nu ne trec prin cap, noi interese la care nici nu visăm în acest moment (…) Când se întâmplă aceste mișcări, oamenii ar trebui să conștientizeze că va fi o schimbare, ca să poată alege liber. Să nu fie ceva forțat, să nu fie ceva mascat, să nu fie ceva ascuns, ci să fie o chestie transparentă în care omul să poată să aleagă dacă merge spre acea schimbare a umanității sau nu. Oricât ne dăm peste cap, în 5 sau 10 ani o să avem implanturile cerebrale. Deja le avem. Deocamdată le folosim pentru a trata epilepsia rezistentă la tratamentele clasice. De asemenea, le folosim pentru diverse forme de Parkinson”, a declarat acesta, potrivit stiripesurse.ro.
Criticii acestor viziuni avertizează asupra potențialelor riscuri legate de etica utilizării unor astfel de tehnologii și asupra posibilității ca acestea să fie impuse într-un mod care să limiteze drepturile și libertățile individuale.
În acest context, numirea lui Daniel David în fruntea Ministerului Educației ridică întrebări despre cum își va transpune viziunile în politicile educaționale. De asemenea, rămâne de văzut cum va gestiona criticile legate de inițiativele sale trecute și de implicarea tehnologiei în educație, mai ales într-o perioadă în care adaptarea la schimbările rapide este un subiect sensibil.