Dacă un episcop este eretic, trebuie înfruntat. Că nu episcop înfrunți, ci eretic înfrunți

Părintele Arsenie Papacioc

Volumul „Ne vorbește Părintele Arsenie” adună învățături și sfaturi duhovnicești ale Părintelui Arsenie Papacioc, unul dintre cei mai respectați duhovnici ai Ortodoxiei românești. În acest fragment, părintele explică diferența dintre judecarea unei persoane pentru faptele sale și combaterea ereziei, subliniind că greșelile pot fi corectate prin sfat, dar fără condamnare. Totodată, el avertizează asupra pericolului judecății pripite, ilustrând printr-o pildă din Pateric cum un pustnic și-a periclitat mântuirea prin simpla etichetare a unui om drept „rău”. În schimb, erezia trebuie confruntată fără compromis, indiferent de statutul celui care o susține, așa cum Sinoadele ecumenice au condamnat abaterile doctrinare grave de-a lungul istoriei.

Citește și: Patriarhul Daniel a dat cea mai mare lovitură dușmanilor Omului din ultimii 35 de ani și un semnal clar al Bisericii Ortodoxe pentru viitorul României

Am văzut că spuneți că pot să folosească călugării pe mireni, să-i sfătuiască, fără să-i judece. Ce înțelegeți prin: „fără să-i judece”?

Dacă un episcop este eretic, trebuie înfruntat. Că nu episcop înfrunți, ci eretic înfrunți – Adică: nu-i judeca pentru faptele lor rele, până într-atât. Decât numai atât, să iasă în evidență că nu e bine ce face, generalizând fapta lui rea. În tot cazul, să nu judece: „Vai, ticălosul, uite ce-a făcut!” Înseamnă că-l judeci și-l condamni. Și asta e o greșeală. Dar când vorbești de greșelile cuiva, îndreptând, cu sfaturile pe care le dai, pe cineva, că „nu e bine să faceți așa și așa”, dacă cineva e vizat că a făcut, tocmai el, aceste lucruri pe care le dai ca exemple, n-ai pus răutate. Și va înțelege și el că nu e răutate. Dar nu e bine să judeci, pe oricine ar fi. Mi-amintesc, din Pateric, de un pustnic, care a zis despre unul din sat, că acela e rău. Și el era un pustnic vechi. Și a întrebat, când l-a vizitat un consătean de-al lui: „Al lui cutare tot așa rău este?” „Tot așa, părinte.” Și a zis: „Of, of, of!” – l-a judecat. Și a plecat. La două zile a venit îngerul și i-a spus: „Părinte, a murit omul acela despre care voi ați spus că e rău. Și m-a trimis Dumnezeu să te întreb: unde să-l ducem? În Rai sau în iad? Că tu l-ai judecat.” Și atunci el și-a dat seama că l-a judecat și a făcut o mare greșeală. Și toată viața a dus o luptă de pocăință mare și cu dorința să-i dea Dumnezeu un semn că este iertat. Și nu-i dădea deloc. Iată, vezi ce-a făcut? Toată osteneala lui, în pustie, a stins-o prin judecarea altuia. Și acela era un mirean. Și erau fapte rele cele pe care le făcea. Dar nu trebuia să-l judece!

Citește și: Sfântul Cleopa: ‘Aveți voi icoana Maicii Domnului în casă și candelă care să ardă la icoana Ei?’

Dar dacă cineva este eretic, trebuie judecat?

– Acum, dacă este eretic, se poate vorbi pe față, căci judeci erezia în sine, care nu trebuie cruțată cu nimic, chiar dacă – să zicem – un episcop are o greșeală din aceasta. Trebuie înfruntat. Că nu episcop înfrunți, ci eretic înfrunți. Dacă este eretic, îl judeci. Au fost judecați toți ereticii ca Arie, toți aceștia care au greșit și au fost condamnați de Sinoadele ecumenice și locale.

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.