Doliu în Biserica Ortodoxă: A murit preotul Cornel Ursu, duhovnicul care a schimbat viețile a mii de credincioși!

Părintele Cornel Ursu

Dimineața zilei de 24 februarie a adus o veste dureroasă pentru comunitatea ortodoxă din zona Făgărașului: părintele Cornel Ursu din Galați a trecut la cele veșnice la vârsta de 70 de ani. Un om al credinței și un duhovnic prețuit de credincioși, părintele Ursu a fost pentru mulți nu doar un slujitor al Bisericii, ci și un sfătuitor de nădejde, un sprijin moral și un model de viață creștină. Plecarea sa lasă un gol imens în sufletele celor care l-au cunoscut, iar amintirea sa va rămâne vie în inimile credincioșilor din Făgăraș și Galați, care l-au privit mereu ca pe un adevărat „psiholog spiritual”, relatează fagarasultau.ro.

Citește și: Ceea ce vă spun eu acum nu ştiu dacă există în cărţi

Un destin dedicat credinței și slujirii aproapelui

Părintele Cornel Ursu s-a născut la 14 martie 1954 în localitatea Mărgineni, comuna Hârseni, județul Brașov, într-o familie profund credincioasă, avându-i ca părinți pe Cornel și Maria. Educația sa a început în școala din satul natal, unde a studiat între anii 1961 și 1969, dovedind încă de mic o înclinație spre învățătură și spiritualitate. După absolvire, a fost admis la Școala de Cântăreți și Seminarul Teologic din Cluj-Napoca, unde și-a aprofundat cunoștințele teologice. În 1974, și-a continuat formarea la Institutul Teologic Universitar din Sibiu, urmând în același timp și stagiul militar obligatoriu.

Finalizarea studiilor universitare a avut loc în 1979, cu o lucrare remarcabilă susținută la catedra de Bizantinologie sub îndrumarea părintelui profesor Teodor Bodogae, având ca temă „Doi luptători pentru popor: Dighenis Akritas și baronul David Urs de Marginea”. Această teză a evidențiat nu doar profunzimea sa intelectuală, ci și interesul pentru istorie și tradiție, valori pe care le-a cultivat întreaga sa viață.

Peste patru decenii în slujba Bisericii

Hirotonit preot în anul 1979, părintele Cornel Ursu a primit ascultarea de a sluji în satul Toderița, unde și-a dedicat primii ani ai slujirii întăririi spirituale a credincioșilor. În 1990, a fost transferat la Parohia Făgăraș-Galați, unde și-a continuat misiunea cu același devotament. Vocația sa, înțelepciunea și harul pastoral l-au recomandat pentru funcția de protopop, pe care a ocupat-o din 1997, fiind numit de către Înaltpreasfințitul Mitropolit Antonie Plămădeală. A deținut această responsabilitate până în 2004, coordonând cu pricepere și tact pastoral activitatea preoților din cadrul Protopopiatului Făgăraș.

În anul 1998, i s-a acordat rangul de iconom stavrofor, o recunoaștere a seriozității și dăruirii sale în slujirea Bisericii. De-a lungul anilor, părintele Ursu a dovedit nu doar o profundă trăire duhovnicească, ci și o remarcabilă putere de a purta crucea atât în plan profesional, cât și în viața personală. Discursurile sale, sfaturile oferite enoriașilor și implicarea în viața comunității au făcut din el un adevărat reper spiritual.

O onoare binemeritată în pragul trecerii sale la Domnul

La începutul anului 2024, în semn de recunoaștere a contribuției sale deosebite la viața spirituală și comunitară, părintele Cornel Ursu a fost desemnat cetățean de onoare al municipiului Făgăraș, la inițiativa unui grup de credincioși din cartierul Galați. Această distincție a venit ca o încununare a unei vieți dedicate Bisericii și oamenilor, o recunoaștere a harului și iubirii pe care le-a revărsat asupra tuturor celor care i-au trecut pragul bisericii.

Citește și: ‘Doar Dumnezeu mai poate opri dezastrul!’ Avertismentul terifiant al Părintelui Elpidie

Un suflet care va rămâne în memoria credincioșilor

Trecerea la cele veșnice a părintelui Cornel Ursu reprezintă o mare pierdere pentru comunitatea ortodoxă din Făgăraș și Galați. Dar moștenirea sa spirituală și învățăturile sale vor rămâne vii în inimile celor care l-au cunoscut. În aceste momente de doliu, credincioșii se roagă pentru odihna sufletului său, cu nădejdea că Dumnezeu îl va așeza în ceata drepților.

Dumnezeu să-l odihnească în pace!

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.