Să vă faceți semnul sfintei cruci când iesiți şi când intrați undeva

Copiii sunt înrăuriţi foarte binefăcător atunci când sunt duşi la biserica des, ridi­caţi să sarute sfânta cruce, evanghelia, icoanele, când sunt adumbriţi cu semnul crucii, stropiţi cu agheasmă, când se face cruce peste leagăn, peste hrana şi peste tot ce se atinge de copii, când pri­mesc binecuvântarea preotului… şi, îndeobşte, tot ce este bisericesc cultivă şi hrăneşte în chip minunat viaţa harică a pruncului, şi este întot­deauna cea mai sigură şi de nepătruns apărare împotriva bântuirilor puterilor nevăzute ale întunericului, care sunt peste tot gata să pătrundă în sufletul care abia se dezvoltă pentru a-l molip­si cu suflarea lor. (Sfantul Teofan Zavoratul)

Dacă omul a primit ajutor duhovnicesc în copilarie, o să-şi vină în fire, chiar dacă s-a abătut de la calea dreaptă. Dacă lemnul e îmbi­bat cu ulei, nu va putrezi. Daca îi „îmbibăm” puţin pe copii cu evlavie, cu frică de Dumnezeu, asta îi va ajuta toată viaţa. (Staretul Paisie Aghioritul)

Mamelor, învăţaţi-vă copiii să-şi facă semnul crucii; înainte ca ei să fie în sta­re să şi-l facă singuri, pecetluiţi-le fruntea voi cu semnul acesta. (Sfantul Ioan Gura de Aur)

Experienţa întărită de veacuri arată ca sem­nul crucii are mare putere asupra a tot ce face omul, de-a lungul întregii vieţi. De aceea, trebuie neaparat să ne îngriim să înrădăcinăm în copii obişnuinţa de a-şi face cât mai des semnul crucii, mai ales când mănâncă şi când beau, când se culcă şi când se scoală, când ies şi când intră undeva – şi trebuie să luăm seama ca ei să-si fa­că semnul crucii nu cu nepăsare sau aşa cum este la modă, ci neştirbit, de la frunte la piept şi pe amândoi umerii, ca să iasă crucea aşa cum trebu­ie.

Sfântul Ambrozie de la Optina

De asemenea, ai putea dori...

3 răspunsuri

  1. Vlad spune:

    E un lucru bun sa inveti copii de mici sa fie oameni buni, asa am fost invatat si eu, dar din pacate sunt si parti negative a injectarii invataturilor crestine in capul unui mic copil, cum ar fi:
    – frica de moarte
    – frica de asazisii diavoli si demoni
    – desconsiderarea sau ura celor de alta religie sau paganilor
    – frica de intuneric, tot felul de frici si temeri nejutificate
    – frica de pedeapsa pt anumite lucruri inofensive pt un om normal (ex mancat carne in anumite zile, lipsitul de la biserica
    – principiul ca pe bani dati la biserica sau pe liturghii se iarta pacate, se scapa de boli, etc, chiar daca nu prea te schimbi in interior
    – fanatismul religios (vezi islamisti, evrei, anumiti catolici si ortoocsi, reformati, pocaiti, etc)
    – credinta in vrajuri si alte miracole, care nu se „intampla” decat in lumea rleigioasa.
    – frica de sfarsitul lumii, de pedepse din ceruri, catastrofe naturale, etc

    Toate aceastea sunt niste frici care iti afecteaza grav copilaria, deoarece esti mic si nu te poti apara.

    • Admin spune:

      Ce mi-ai expus mai sus mi se pare, sa ma ierti, o proasta educatie. Cei care cunosc invataturile ortodoxe nu au astfel de invataturi in familiile lor. Altceva ne invata ortodoxia. BUNATATEA, IUBIREA APROAPELUI, A NU MINTI, A NU PACALI si multe multe alte invataturi minunate. Ce mi-ai spus mai sus reprezinta denigrarea imaginii bisericii realizata din ce in ce mai activ de media din toata lumea.

    • camiel iuliu ciorba spune:

      Buna ziua tuturor.
      Am si eu o fetita de 4 ani Doamne multumim. Mergem la biserica, zicem rugaciuni si ii place. Incercam sa o invatam ce e credinta in Dumnezeu si sa traiasca in suflet cu Dumnezeu. Isi doreste sa zica rugaciuni si ii place la biserica motiv pentru care cere si vrea sa zicem Tatal Nostru si canta inclusiv in restul saptamanii pasaje din camntarile de la biserica.
      Biserica in societate invata doar valorile care le aveau si tineau atat de mult stramosii si bunicii nostri: sa cinstesti parintii, sa fi cu frica de Dumnezeu-adica sa pastrezi poruncile, sa fii bun, iubitor de oameni si animale, sa te multumesti si sa multumesti pentru ce ai mult sau PutiN si nu in ultimul rand sa facem lucrurile firesti fiecare la vremea lor…..oare aceste cateva valori mai sunt in zilele noastre? ne invata sa dorim tot mai muklt, sa fim tot mai interesanti si sa facem tot ce e mai nefiresc–-cred ca pe scurt aceste trei idei descriu succint ideea vieti de azi.
      Numai bine…mi se intrezareste si mie o potecuta si incerc sa ma incadrez si sa o pasesc 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.