„Astăzi este începutul mântuirii noastre” – Arhimandritul Hrisostom de la Putna

Arhimandritul Hrisostom Ciuciu de la Mănăstirea Putna / Foto: marturieathonita.ro

În cadrul unui cuvânt de învățătură ținut cu prilejul praznicului Bunei Vestiri, Arhimandritul Hrisostom Ciuciu de la Mănăstirea Putna a vorbit despre taina tăcerii și rolul acesteia în urcușul duhovnicesc al omului, subliniind atât riscurile, cât și puterea ei transfiguratoare. Împărtășind reflecții profunde despre această realitate spirituală, părintele a explicat că tăcerea poate deveni fie o pavăză spre înălțare, fie o prăpastie a înstrăinării, relatează marturieathonita.ro.

Citește și: De ce are icoana Maicii Domnului „Portărița” o tăietură sub bărbie? Minunea care l-a cutremurat pe un tâlhar devenit sfânt

Arhimandritul Hrisostom Ciuciu afirmă:

„Tăcerea îl poate însingura pe om, îl poate izola, îl poate face să se simtă pierdut, al nimănui până într-acolo încât se poate aliena, își poate pierde mințile, se poate pierde ca ființă. Sub firea animalelor poate cădea omul din cauza ei”.

În același timp, arhimandritul a subliniat și efectul opus, acela în care tăcerea devine o rampă de apropiere de cele cerești:
„Dar, în același timp, tăcerea îl poate ridica pe om deasupra condiției sale, chiar deasupra Îngerilor”, a spus părintele, amintind de exemplul Maicii Domnului, pe care o numește „model al tăcerii care rodește”.

Referindu-se la Buna Vestire, Arhim. Hrisostom a arătat că prin tăcerea ei, Născătoarea de Dumnezeu a devenit pildă supremă de ascultare și primire a voii dumnezeiești:
„O sărbătorim astăzi pe cea care prin tăcere s-a ridicat deasupra Heruvimilor, a Serafimilor și a tuturor puterilor cerești. Cea care prin tăcere I-a îngăduit – și spun conștient lucrul acesta – I-a îngăduit lui Dumnezeu să-și reverse iubirea peste fiii oamenilor”.

Vorbind despre dinamica iubirii dumnezeiești, părintele a remarcat că tăcerea deschide spațiul interior al omului către lucrarea harului:
„Pentru că iubirea respectă libertatea, iubirea nu forțează, nu se luptă, nu se ceartă. Iubirea stă cuminte dar este acolo. Și pentru a putea lucra ea are nevoie de acceptare, de implicare, dar, mai ales are nevoie de această pregătire pe care doar tăcerea o poate oferi”.

În continuarea meditației sale, Arhim. Hrisostom a invocat cuvintele Sfântului Ignatie Teoforul, care legau marile taine ale mântuirii de tăcerea Tatălui:
„Trei lucruri s-au lucrat în tăcerea Tatălui: pururea-fecioria Maicii Domnului, Nașterea lui Hristos și moartea Lui”.

Această întâlnire a tăcerii divine cu cea umană este, potrivit părintelui, spațiul de unde izvorăște Cuvântul mântuitor:
„Așadar, din tăcerea Tatălui Se naște Hristos. Se întâlnesc astăzi două tăceri: tăcerea Tatălui și tăcerea Maicii. Din aceste două tăceri rodește Cuvântul. Cuvântul Tatălui și cuvântul Maicii”.

În planul creației, Dumnezeu își începe lucrarea printr-un cuvânt creator, iar omul, la rândul lui, își încheie rostirea printr-o adeziune totală la voia divină:
„Întotdeauna Dumnezeu, când vorbește, Își începe cuvântul prin Amin, prin Să fie. Acesta a fost și primul cuvânt al lui Dumnezeu (Fac 1:3). Omul, când vorbește, își încheie cuvântul cu Amin, cu Să fie. Astăzi, omul încheie ceea ce a lăsat neterminat odinioară în Rai. Chemarea la dialog pe care Dumnezeu i-a făcut-o omului și pe care Adam, întorcându-se cu spatele la El, a întrerupt-o este acum onorată, acceptată, este aleasă de Maica Domnului”.

Întâlnirea între voința divină și acceptarea umană capătă, în acest context, valoare mântuitoare:
„Închizându-se cercul, Să fie al lui Dumnezeu se întâlnește cu Să fie al omului”, a arătat părintele, evocând cuvintele Fecioarei Maria:
„Iată roaba Domnului. Fie mie după cuvântul Tău!”

Din acest motiv, explică arhimandritul, troparul praznicului Bunei Vestiri rostește cu solemnitate:
„Astăzi este începutul mântuirii noastre”.
„Pentru că abia când se întâlnește dorința lui Dumnezeu cu dorința omului începe mântuirea noastră”, a încheiat părintele Hrisostom.

Citește și: DEZVĂLUIRI: Zelenski a profanat moaștele Sfinților cu drujba pentru prelevarea de probe ADN! Raclele de la Lavra Peșterilor, deschise cu forța sub pază armată

Arhimandritul Hrisostom Ciuciu este viețuitor al Mănăstirii Putna din anul 1996. Are o formare teologică solidă, fiind licențiat al Facultății de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București, absolvent de master în exegeză biblică și doctor în Teologie Biblică.

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.