Cum a murit Sfântul Arsenie Boca? Dezvăluiri cutremurătoare despre ultimele clipe din viața sa: Singur, semi-paralizat și trădat, într-o garsonieră din Sinaia

La peste trei decenii de la moartea sa, Sfântul Arsenie Boca continuă să stârnească interes și dezbateri aprinse în societatea românească. Considerat un vizionar cu puteri neobișnuite, viața și moartea fostului monah sunt învăluite într-o aură de mister. Teologul și istoricul Florian Bichir, cunoscut pentru cercetările sale în arhivele Securității, a adus în discuție detalii mai puțin cunoscute despre sfârșitul celui supranumit „Sfântul Ardealului”, în cadrul unui episod al podcastului „Vreau să știu”, moderat de Cătălin Oprișan pe YouTube.
Citește și: Profeția cutremurătoare a unui părinte grec despre un război iminent și foamete cumplită
După ce a publicat 35 de volume, multe dintre ele cu tematică religioasă sau istorică, Florian Bichir susține că Sfântul Arsenie Boca și-a trăit ultimele zile în condiții demne de o dramă ascunsă sub tăcerea timpului. Potrivit afirmațiilor sale, fostul monah nu a fost primit înapoi în sânul Bisericii și nici în mănăstirile unde slujise, fiind obligat să trăiască retras și marginalizat.
„Părintele Arsenie Boca a murit civil, să spunem așa, într-o garsonieră, semi-paralizat, îngrijit de o maică care, din nefericire, îl turna și la Securitate. N-a apucat să prindă decembrie, l-au luat părinții de la mănăstire, l-au îngropat în veșminte monahale, pentru că el mult timp nu a mai fost primit în Biserică, și a fost îngropat ca un monah. Omul a murit singur, într-o garsonieră pârâtă, în Sinaia, nu-l primeau nici la mănăstire”, a declarat Bichir.
Această mărturie vine în contextul unei controverse vechi legate de modul în care Sfântul Arsenie Boca a murit. Unii cred că a fost torturat de Securitate, în timp ce alții susțin că sfârșitul său a fost unul liniștit, într-o mănăstire. Bichir afirmă, însă, că adevărul este mai dureros: părintele a murit singur, fără haine monahale, purtate pentru ultima oară în 1956.
Pe lângă condițiile grele ale vieții sale din ultimii ani, s-au perpetuat și numeroase legende despre capacitățile sale miraculoase. Cea mai cunoscută rămâne povestea despre posibilitatea părintelui de a fi prezent în două locuri simultan, în timpul deținerii sale într-o colonie de muncă.
„Părintele era închis într-o colonie de muncă, la Canal, și i-a murit mama. Ei bine, au fost săteni care au participat la înmormântare și care l-au turnat la Securitate că a fost fizic acolo. Și în ’89, pe patul de moarte, Căpitanul de Securitate: ‘Spune, mă, cum ai evadat? Cum ai ieșit din trup și ai ajuns acolo și noi nu știm?’. Nici noi nu avem probă, de asta sunt miracole”, a mai spus istoricul.
Totodată, Florian Bichir a subliniat caracterul inflexibil și sincer al Sfântului Arsenie Boca, care nu accepta compromisuri în ceea ce privea credința și care refuza să ofere Sfânta Împărtășanie celor pe care nu îi considera vrednici. Tocmai această atitudine i-a atras de-a lungul vieții numeroși dușmani, inclusiv în rândurile clerului, dar și printre oficialii regimului comunist.
Citește și: Tragedie în Postul Paștelui: O biserică a ars din temelii, iar preotul a fost dus de urgență la spital
Moștenirea spirituală a Sfântului Arsenie Boca rămâne intens disputată, iar memoria sa continuă să fascineze și să polarizeze. În ciuda sfârșitului său discret și lipsit de onoruri oficiale, numele său este astăzi pe buzele multor credincioși, iar mormântul de la Prislop a devenit un loc de pelerinaj pentru mii de români care îl consideră făcător de minuni.