Cum să-L auzim pe Dumnezeu?
Îl ascultăm pe Dumnezeu ascultând inima noastră. Apoi, Dumnezeu ne vorbește prin aproapele. Când ne ceartă cineva, să știți că Dumnezeu vrea să ne spună ceva.
Dumnezeu ne vorbește prin necazuri. Dacă luăm orice necaz ca pe un cuvânt în fața lui Dumnezeu, Îl auzim.
Dumnezeu ne vorbește prin bucurii; Dumnezeu ne vorbește prin frumusețea lumii. Dumnezeu ne vorbește prin bunătatea mâncării, prin privirile semenilor noștri.
Dumnezeu ne vorbește prin multe. Cum să-L auzim? Făcând fapte bune. Ca să ne putem folosi de auzul duhovnicesc trebuie să facem bine. Acum, oameni buni, este o prigoană împotriva binelui cum n-a fost niciodată.
Dacă ați auzit alarmele de la mașinile din jurul nostru, claxoanele, picamerele, muzica din mașinile celor care circulă, din autobuze… e iadul, oameni buni, aceasta este anti-isihia, anti-liniștea. Sunt oameni credincioși care, când vin acasă, cum intră pe ușă dau drumul la radio, cum intră pe ușă dau drumul la televizor. De ce? Să nu fie liniște. De ce? Să nu-L auzim pe Dumnezeu. De ce? Că faptele lor erau ale întunericului și nu vreau să iasă la suprafață.
Deci, Îl auzim pe Dumnezeu făcând liniște. Ne rugăm și ne rugăm și ne rugăm, dar să mai și tăcem! Că zice Dumnezeu: ia, uită-te la acesta ce mă strigă, dar nu se oprește ca să-i dau.
Monahia Siluana Vlad
Extras din Meştesugul bucuriei – Cum dobândim bucuria deplină, ce nimeni n-o va lua de la noi , Ed. Agaton
Un articol cu care sunt in totalitate de acord. Dumnezeu incearca sa ne trezească catre El prin toate, prin necazuri, prin bucurii prin ceilalti oameni. Incearca mereu sa ne arate ca suntem singurii responsabili pt vietile noastre, insa atunci cand in loc sa stai in liniste de frica a ceea ce ai putea simti ori de frica constiintei tale, nu facem decat sa ne mintim pe noi. Ne adancim in lumea asta materială si esuam sa intelegem ca nimic din ce ne înconjoară nu e la fel de real precum Dumnezeu. Auto-analiza trebuie facuta la tot pasul, cu cat mai des cu atat mai bine, cu atat mai multe sanse sa ne eliberăm de erori. Lipsa de eroare este libertatea si fericirea absoluta.