Cutremur în Biserica Anglicană: Plină de preoți pedofili, homosexuali și lesbiene, cu femei episcop, riscă să dispară

Foto: adevarulbisericii.ro

Biserica Anglicană, afectată de multiple scandaluri legate de agresiuni sexuale, traversează o perioadă de criză profundă, marcând una dintre cele mai dificile etape din istoria sa recentă. În acest context, sinodul general al bisericii s-a reunit pentru o săptămână, având pe ordinea de zi o serie de propuneri menite să reformeze modul în care sunt gestionate astfel de cazuri. Deciziile care vor fi luate în cadrul reuniunii sunt esențiale pentru viitorul instituției și pentru recâștigarea încrederii publicului, relatează AFP, citată de Adevărul Bisericii.

Citește și: Două săptămâni la rând o rugăciune din doar patru cuvinte (încearcă și tu!)

Aproximativ 500 de membri ai sinodului general, care se întrunește de două sau de trei ori pe an pentru a decide asupra chestiunilor doctrinare și politice ale bisericii, urmează să voteze o modificare a regulilor interne. Reforma este văzută ca o necesitate urgentă, în contextul acuzațiilor grave care au afectat imaginea Bisericii Anglicane și a concluziilor devastatoare ale unui raport recent.

Schimbări impuse de un scandal răsunător

Arhiepiscopul Stephen Cottrell, care asigură interimatul la conducerea Bisericii Anglicane după demisia lui Justin Welby, a exprimat o poziție dură față de eșecurile instituției. „Sunt profund consternat de eşecurile noastre”, a declarat acesta, subliniind necesitatea unor măsuri ferme și rapide. Welby a fost constrâns să demisioneze în noiembrie, în urma unui raport zdrobitor care a evidențiat grave deficiențe în gestionarea unui caz de pedocriminalitate.

Raportul a arătat că fostul arhiepiscop nu a informat autoritățile la timp despre faptele unui bărbat asociat Bisericii Anglicane, John Smyth. Acest avocat britanic, care organiza tabere pentru tineri, este acuzat că a agresat peste 130 de copii și adolescenți timp de mai multe decenii, în Regatul Unit, Zimbabwe și Africa de Sud. Smyth a murit în 2018 în Africa de Sud, fără a fi inculpat vreodată.

O reformă necesară și presiunea victimelor

În fața acestor scandaluri, arhiepiscopul interimar Cottrell a recunoscut impactul devastator al agresiunilor asupra victimelor și a subliniat urgența unor acțiuni concrete. „Victimele şi supravieţuitorii agresiunilor, precum şi toţi cei care au fost vătămaţi de Biserică, au aşteptat prea mult timp pentru o reală tragere la răspundere. Este de înţeles că mulţi dintre ei nu mai au răbdare. Trebuie să răspundem, în acest sinod, prin acţiuni, nu doar prin cuvinte”, a declarat acesta.

Una dintre propunerile majore supuse votului sinodului este crearea unui organism extern care să monitorizeze gestionarea plângerilor privind comportamentul membrilor bisericii. Această măsură este menită să elimine orice suspiciune de mușamalizare și să asigure transparență în tratarea cazurilor de abuz.

Un moment critic pentru Biserica Anglicană

Episcopul de Stepney, Joanne Grenfell, responsabilă cu politicile de protecție și siguranță în cadrul Bisericii Anglicane, a subliniat gravitatea situației. „Ne confruntăm cu momentul adevărului”, a declarat aceasta pentru Sky News. Grenfell a recunoscut problemele de încredere cu care se confruntă instituția și a insistat asupra necesității unui angajament ferm împotriva mușamalizărilor. „Nu vom accepta astfel de practici, mai ales când sunt implicate victime minore”, a adăugat episcopul.

Însă nici actualul lider interimar al bisericii, Stephen Cottrell, nu este lipsit de controverse. Acesta a fost criticat pentru că a menținut în funcție un preot căruia i se interzisese să rămână singur în prezența copiilor, din cauza unor acuzații de agresiune sexuală.

Scandalurile nu se opresc aici. În urmă cu două săptămâni, episcopul de Liverpool, John Perumbalath, și-a dat demisia după ce a fost acuzat de hărțuire și agresiune sexuală. Deși Perumbalath neagă acuzațiile, cazul a fost investigat de poliție, însă, conform Bisericii Anglicane, nu s-a luat nicio măsură împotriva lui.

Cine va fi viitorul lider al Bisericii Anglicane?

O altă problemă majoră aflată pe agenda bisericii este desemnarea viitorului arhiepiscop de Canterbury, liderul spiritual al anglicanilor. Conform tradiției, acesta va fi numit de regele Charles al III-lea, însă procesul de selecție este unul complex și de lungă durată. Numele succesorului lui Justin Welby nu este de așteptat să fie anunțat înainte de toamnă.

Citește și: După ce trece încercarea, vine atâta mângâiere, ca şi când ai fi în rai, fără trup

În acest context tensionat, viitorul Bisericii Anglicane depinde de măsurile pe care sinodul le va adopta în această săptămână. Reforma sistemului de gestionare a acuzațiilor de abuz este considerată un test decisiv pentru credibilitatea instituției și pentru capacitatea sa de a face față unui trecut marcat de eșecuri.

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.