Daniel Buzdugan a răbufnit în legătură cu piesa ‘Proorocul Ilie’: ‘Nu vă mai vindeți sufletele diavolului!’

În plină perioadă a Postului Paștelui, un timp considerat de profundă încărcătură spirituală pentru milioane de credincioși ortodocși, punerea în scenă a unei piese de teatru la Teatrul Național București a generat reacții vehemente din partea opiniei publice. Printre cei care au exprimat critici dure se numără și realizatorul de radio Daniel Buzdugan, care a condamnat în termeni categorici regia semnată de Botond Nagy, considerând spectacolul o blasfemie la adresa credinței creștine și a Mântuitorului Iisus Hristos.
Daniel Buzdugan a transmis următorul mesaj:
„Blasfemie în Postul Paștelui la adresa creștinismului și mai ales a Mântuitorului nostru Iisus Hristos, într-o piesă de teatru, la Teatrul Național București.
Regizorul spectacolului (Botond Nagy) a declarat:
„Proorocul Ilie este poate cel mai virulent proiect artistic al meu prin care doresc să pun în lumină problemele sistemice ale unei mentalități profund înrădăcinate într-o țară pe care, recunosc, mi-a trecut serios prin minte să o părăsesc.”
Oare domnul regizor a vrut cumva să spună că a fi creștin în România este o mentalitate ce trebuie rapid dezrădăcinată?…
Oare cumva ar trebui să tăcem, să nu mai credem în nimic, decât în ceea ce ni se comunică pe surse oficiale?
Este un act de mare umilință, trist și dureros, mai ales când vezi că toată lumea creștină din jur a luat la cunoștință de imaginile grotești, dar tace și ridică din umeri de rușine sau de frică!
„Cel care se va lepăda de Mine înaintea oamenilor, și Eu Mă voi lepăda de el înaintea Tatălui Meu, Care este în ceruri.” (Matei 10, 33)
Dumnezeu să-i ierte și să-i lumineze pe cei care au participat la acest păcat al blasfemiei, atât pe cei din sală care au asistat până la capătul spectacolului, urmărind imaginile grotești, cât și pe cei de pe scenă împreună cu regizorul care a montat piesa…
Totul are o plată mai devreme sau mai târziu, dragi artiști: nu vă mai vindeți sufletele diavolului, jertfindu-vă pe un altar care de fapt vă schimonosește sufletul!
„Orice cuvânt deșert pe care-l vor rosti, oamenii vor da socoteală în ziua judecății. Căci din cuvintele tale vei fi găsit drept și din cuvintele tale vei fi osândit.” (Matei 12, 30 – 37)
Hristos primește pe om ori de câte ori se căiește, căci se poate curăța de păcate prin baia Sfintei Spovedanii. Domnul este îndurător, mult-milostiv numai acum, nu și după moarte. Atunci va fi neîndurător, pentru că „după moarte nu este pocăință”. Nu trebuie să ne apropiem de Dumnezeu pentru amenințarea cu iadul după moarte, ci pentru iubirea Lui.”
În fața acestui context, Daniel Buzdugan face un apel la trezirea conștiinței publice și atrage atenția asupra faptului că orice acțiune de subminare a valorilor creștine implică consecințe inevitabile, atât din perspectivă spirituală, cât și morală. Mesajul său se încheie cu un îndemn puternic la pocăință și la o revenire sinceră către Dumnezeu, subliniind că doar în această viață este posibilă iertarea.