Descoperire istorică sub Biserica Sfântului Mormânt: arheologii au găsit grădina antică în care ar fi fost înmormântat Iisus Hristos

Sub pavimentul Bisericii Sfântului Mormânt din Ierusalim, un grup de cercetători a adus la lumină urmele unei grădini antice care pare să corespundă relatării din Evanghelia după Ioan, oferind un nou sprijin arheologic tezei conform căreia aceasta este locul înmormântării lui Iisus. Conform versetului Ioan 19:41, „În locul unde a fost răstignit era o grădină, și în grădină un mormânt nou, în care nu mai fusese pus nimeni.”

Citește și: Strigătul Mitropolitului Longhin: „Rog toți creștinii ortodocși – în special pe preoții Bisericii noastre Ortodoxe canonice și persecutate din Ucraina…”

Lucrările au fost realizate de o echipă de cercetare de la Universitatea Sapienza din Roma, care a analizat vestigii vegetale descoperite în subteranul bisericii, datându-le cu ajutorul metodelor științifice în perioada precreștină, aproximativ în jurul anului 33 d.Hr., perioada crucificării și înmormântării lui Iisus. Cotidianul Daily Mail notează că aceste descoperiri întăresc convingerea că actuala Biserică a Sfântului Mormânt a fost ridicată exact în zona menționată de tradiția creștină.

Potrivit declarațiilor oferite de arheologul Francesca Romana Stasolla pentru The Times of Israel, echipa a reușit să identifice urme clare de terenuri cultivate între Golgota și zona presupusului mormânt, în concordanță cu detaliile biblice: „Evanghelia menționează o zonă verde între Golgota și mormânt, iar noi am identificat aceste terenuri cultivate.”

Această constatare redeschide dezbaterea istorică și teologică privind locația exactă a mormântului lui Iisus. În timp ce Biserica Sfântului Mormânt este considerată de majoritatea istoricilor drept locul autentic, bazându-se pe prezența unor morminte săpate în stâncă din secolul I, există și susținători ai teoriei conform căreia Mormântul din Grădină, situat în apropiere, s-ar potrivi mai bine cu descrierile Evangheliilor.

Săpăturile recente au fost inițiate în 2022, în timpul lucrărilor de restaurare ale bisericii, iar rezultatele preliminare sugerează existența unor plante precum vița-de-vie și măslinul, cultivate în acea zonă acum aproape două milenii. Deocamdată, testele de datare cu radiocarbon ale acestor rămășițe vegetale nu au fost finalizate, însă descoperirile susțin ipoteza unei grădini existente la momentul înmormântării lui Iisus.

Ridicată în anul 335 d.Hr. din ordinul împăratului Constantin cel Mare, Biserica Sfântului Mormânt a fost construită pe ruinele unui vechi templu roman dedicat zeiței Venus. În timpul demolării acestuia, muncitorii ar fi identificat un mormânt antic despre care s-a presupus că aparține lui Iisus, mort cu aproape trei secole înainte. Zona aleasă nu a fost una întâmplătoare: cercetările recente arată că locul fusese inițial o carieră de piatră, similară cu multe alte situri din Orașul Vechi al Ierusalimului, ulterior transformată în teren agricol și, în cele din urmă, în necropolă.

Straturile descoperite sub pardoseala bisericii includ obiecte de uz zilnic – precum lămpi și fragmente de ceramică – datând din Epoca Fierului. După ce cariera de piatră a fost abandonată, spațiul a fost adaptat pentru cultivarea pământului, delimitat de ziduri joase din piatră, iar mai târziu folosit și ca loc de înmormântare, cu morminte săpate direct în stâncă.

Citește și: REVOLTĂTOR: O biserică foarte cunoscută a fost transformată în piscină de lux cu jacuzzi și yoga!

Francesca Romana Stasolla a explicat că împăratul Constantin ar fi dorit să protejeze și să delimiteze locul mormântului lui Iisus de celelalte structuri funerare din zonă, motiv pentru care ar fi decis să ridice acolo o biserică monumentală. Această decizie, susținută de relatări istorice și de noile dovezi arheologice, continuă să întărească rolul Bisericii Sfântului Mormânt ca cel mai important loc de pelerinaj creștin din lume, atrăgând anual milioane de credincioși.

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.