După Bobotează nu trebuie să folosim apa pentru spălat?

boboteaza

In ziua sarbatorii Botezului Domnului, la finalul Sfintei Liturghii, se savarseste Sfintirea cea Mare a apei. Slujba acestei sfintiri este una solemna. Credinciosii impreuna cu preotul ies in procesiune in fata bisericii sau merg la o apa curgatoare, cu prapuri, cruci si icoane. Sfintirea cea Mare a apei se savarseste in afara bisericii pentru ca Mantuitorul S-a botezat nu intr-un spatiu inchis, ci in raul Iordan.

Acolo se citesc paremiile, apostolul, Evanghelia si se rostesc rugaciunile pentru sfintirea apei, compuse de Sfantul Sofronie al Ierusalimului. Apoi se sfinteste apa de trei ori. Avem de a face cu o epicleza a sfintirii apei care arata si insemnatatea acestei ape. Nu intamplator, credinciosii asaza Aghiasma Mare ca importanta in sfintirea lor, imediat dupa Sfanta Euharistie.

In cadrul slujbei de sfintire a apei citim in stihirile canonului ca „firea apelor se schimba”. Dar acest lucru nu inseamna ca se sfintesc toate apele, ci doar apa asupra careia se oficiaza slujba liturgica a sfintirii. E bine sa stim ca harul lui Dumnezeu vine acolo unde este chemat. Nici in cadrul Sfintei Liturghii, harul lui Dumnezeu nu se pogoara peste toata painea care este in biserica, pentru a o preface in Trupul Domnului, ci doar asupra darurilor pregatite special pentru aceasta. Pe de alta parte, apa sfintita nu este valabila doar o anumita perioada de timp.

Din acest motiv, precizam ca este gresita credinta ca pana la sfarsitul praznicului, adica 9 zile dupa Boboteaza, apele sunt sfintite si ca nu trebuie sa o folosim pentru spalat.

Sursa: CrestinOrtodox.ro

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.