Durerile puternice de spate și de cap, provocate de lipsa unei vitamine
Lipsa vitaminei D, numită și ”vitamina soarelui” este destul de frecventă, în special iarna. Riscurile la care suntem expuși din cauza lipsei acestei substanțe nutritive din corp sunt îngrijorătoare.
„Deficitul de vitamina D, în special la o vârstă înaintată, poate conduce la osteoporoză și osteomalacie (decalcifierea oaselor)”, punctează dr. Lona Sandon, de la Universitatea din Sud-Vestul Texasului, Dallas. De asemenea, poate crește riscul dezvoltării cancerului și chiar a tuberculozei, notează experții de la Harvard.
Iată ce boli pot apărea din cauza deficitului de vitamina D:
Osteoporoza
Una dintre cele mai importante funcții ale vitaminei D este să mențină împreună cu calciul densitatea osoasă, așa că lipsa acesteia poate duce la fragilizarea oaselor. Lipsa vitaminei D poate da și dureri puternice de spate și de articulații.
Vitamina D nu este o vitamină, ci este mai degrabă asemenea unui hormon. În loc să fie produsă de tiroidă, ea este produsă de piele, când este expusă la soare. Ea este necesară pentru numeroase procese în organism.
Cortizolul are nevoie de cantităţi mari de vitamina D pentru a fi produs. Cantităţi insuficiente de cortizol produc durere şi inflamare a articulaţiilor. De aceea este nevoie de cure de cortizon pentru a alina durerea.
Durerea de spate are legătură cu lipsa de vitamina D şi cu deficienţele de vitamina B12, B5 şi B6.
Depresia
Un grup de experți a observat că vitamina D influențează și starea de spirit. În cadrul unui studiu în care o parte din voluntari a primit suplimente de vitamina D timp de cinci zile în perioada iernii, iar un alt grup nu. În final, cei care au luat suplimentele au înregistrat o stare emoțională pozitivă mai puternică decât ceilalți participanți.
”Durerile de cap apar la persoanele cu lipsă de vitamina D pentru că acestea dorm prost şi suferă de depresie. Lipsa de somn, asociată cu durerea provocate de lipsa vitaminei D contribuie la durerile de cap”, a completat dr. Doina Catrinoiu
Diabetul de tip 2
Oamenii de știință au observat că există o legătură între riscul dezvoltării diabetului de tip 2 și nievlul de vitamina D. Aceasta influențează sensibilitatea organismului la insulină.
Așadar, cum știm că nu avem suficientă vitamina D în organism? Care sunt simptomele? Cum ne putem adapta alimentația pentru a beneficia de efectele vitaminei D, pentru a avea toată viața o osatură rezistentă?
În ceea ce privește simptomele, există câteva pe care le prezintă adultul, ca de exemplu tetania sau – cum se numește popular – cârceii, care sunt un semn de lipsă de vitamină D și, în mod normal, arată lipsa de calciu. Mai este, de asemenea, spasmofilia, care de multe ori este supradiagnosticată.
În general, există un deficit de vitamina D în rândul populației, din cauza alimentației. Românii mănâncă foarte puțin pește. Cea mai importantă sursă de vitamina D este peștele gras – somonul de exemplu (deși orice tip de pește conține vitamina D). Alte alimente care ne pot ajuta în acumularea de vitamina D sunt carnea de vită, brânzeturile, gălbenușul de ou. Oricum, sursa cea mai importantă și care absoarbe cel mai bine calciul este peștele gras, ficatul de pește. „La noi există așa o idee că peștele gras îngrașă, dar atunci ce să mai vorbim de carnea grasă? Peștele gras este foarte bun, bogat în radicali liberi, o sursă foarte importantă și foarte sănătoasă pentru organism. Ar trebui o educare mai clară a populației în ceea ce privește consumul de pește. Și la adulți, și la copii”, ne spune dr. Doina Catrinoiu.
Sursa: doctorulzilei.ro