ÎNDRĂCIREA OAMENILOR PRIN MÂNCARE! Starețul Antonie prevestește foametea care va zgudui lumea
Într-o lume în care abundența a devenit normă, iar consumul excesiv este privit ca un drept firesc, cuvintele starețului Antonie răsună ca un avertisment grav. Acesta vorbește despre o foamete ce va cuprinde omenirea nu doar în plan material, ci mai ales în cel spiritual. Ne avertizează că, în timp ce oamenii se îndoapă peste măsură, uită adevărata menire a hranei și se îndepărtează de esența vieții, alunecând treptat spre o moarte sufletească.
Citește și: Sf. Ioan Iacob Hozevitul: „Nu este altă armă mai puternică în cer şi pe pământ decât aceasta”
„Şi peste toate acestea va domina foamea. O foame dublă – şi fizică, şi, în principal, spirituală. Vor fi câţiva ani neroditori, secete, toate acestea vor duce la o foame cumplită.
Dar nici acesta nu este motivul principal, doar oamenii s-au deprins să consume mai multă hrană decât le este necesar pentru întreţinerea vieţii, cu mult mai multă. Cuvioasei Maria Egipteanca îi erau de ajuns câteva boabe de grâu şi puţină rouă, ca să trăiască şi să reziste căldurii pustiului. Cuviosul Serafim de la Sarov, făcătorul de minuni, se hrănea cu ierburi, iar în fiecare zi muncea fizic din greu. Ei erau plini de har. Dar oare numai ei? Respingând putreziciunea, ei se uneau cu Viaţa, până şi trupurile lor rămâneau neatinse de putreziciune, contrar legilor morţii, aduse în natură de către păcat. Cu oamenii ultimelor timpuri se întâmplă ceva contrar: unul dintre idolii lor este mâncarea. Mănâncă nu atunci când le e foame, ci pentru că au ce mânca. Încearcă, cunoaşte oare omul contemporan adevărata senzaţie de foame? Puţin probabil, altfel de ce i-ar mai trebui atâtea condimente, mirodenii, sosuri, reţete de mâncăruri rafinate. Căci menirea lor e să trezească dorinţa de a mânca cele preparate. Cel care are, într-adevăr, nevoie de mâncare pentru a-şi menţine puterile nu are nevoie de toate acestea. O bucăţică de pâine şi o înghiţitură de apă îi sunt de ajuns.
Dar băuturile spirtoase care inhibă senzaţia de saturaţie? Toate acestea sunt o repetare a orgiilor păgâne. Dar noi uităm că, de fapt, consumând moarte, ne logodim cu ea, devenim ostaticii ei. Acum are loc îndoparea omenirii. Aşa cum ţăranul îndoapă vitele şi păsările, pregătindu-le de moarte, de tăiere, aşa şi omenirea se pregăteşte de moarte, de moarte spirituală, întâi de toate. Diferenţa e doar că animalele nu au libertatea de a alege şi nici raţiune, iar omul şterge limitele naturale, alegând indivizii ce încalcă aceste limite. Dar omul are raţiune şi libertatea de a alege şi nimeni nu poate să-l oblige; tot ce face, face de bunăvoie. Iată Viaţa şi iată moartea.”
Citește și: Rugăciunea celui care nu-și găsește rostul în lumea aceasta, către Sfântul Efrem cel Nou
În fața acestui tablou sumbru, cuvintele starețului Antonie sunt un îndemn la reflecție și la cumpătare. Alegerea între viață și moarte spirituală este una conștientă, iar omenirea pare să se îndrepte spre pierzanie prin propriile decizii. Poate că nu este prea târziu să revenim la simplitate, la hrana care susține trupul, dar mai ales sufletul, așa cum au făcut-o sfinții de odinioară.
Extras din „DE LA ÎMBUIBARE LA FOAMETE” – Vedenia Starețului Antonie