Ingerăm SUBSTANŢE CANCERIGENE fără să ştim. Legea le permite producătorilor de alimente să nu le menţioneze pe etichetele produselor
Producătorii nu trec pe ambalajele alimentelor o grămadă de substanţe nocive. Cum ar fi grăsimile trans şi acrilamida. Cum legea nu-i obligă să facă aceste notificări, păcăleala e cât se poate de legală. Iar consumatorii care înghit, fără să ştie, substanţe cancerigene, n-au cui să se plângă. Cine nu iubeşte cartofii prăjiţi, cipsurile sau delicioasele prăjituri? Sunt alimente care ne atrag ori de câte ori le vedem. Sunt însă câteva lucruri pe care nu le ştim despre aceste produse, cum ar fi ingredientele exacte. Nu le ştim pentru că nici măcar pe etichete nu sunt trecute.
O pâine integrală şi cipsuri au fost duse la un laborator pentru teste. Grasimile trans au ieşit în proporţie de 0.2 la sută în fiecare dintre produse, iar acrilamida într-un procent foarte scăzut, greu de detectat de calculator. Dar, există. Pare puţin, dar gândiţi-vă la ce cantităţi ajungem dacă socotim tot ceea ce mâncăm într-o zi.
Grasimile consumate pe termen lung pot provoca boli de inimă, diabet sau boli ale articulaţiilor, iar acrilamida este putrernic cancerigenă. Dar producătorii stau liniştiţi. Legislaţia le permite să nu treacă pe etichetă acele ingrediente care nu trec de două procente din întregul produs.
În Statele Unite legea impune să se menţioneze pe etichetă toate substanţele şi toate tipurile de grăsimi. La noi, producătorii profită de vidul legislativ şi nu trec întreaga compoziţie pe etichete. Dar, folosesc din plin grăsimi trans şi acrilamidă pentru că aceste substanţe măresc viaţa produsului cu 12, 18 luni şi scad necesarul de congelare. Deci, duc la costuri mai mici pentru depozitare şi transport.
Articol relatat de portalul antena3.ro