Învățături corecte și învățături false despre slujba Sfeștaniei și despre agheasmă

sfestanie-sfintirea-casei

–Cine si in ce conditii poate inmulti Agheasma Mare, Mica si Sfantul Mir?

Agheasma Mare nu trebuie sa o inmulteasca nimeni decat preotul. Agheasma Mica nu se poate inmulti.

–Cum si cand se foloseste agheasma de la Izvorul Tamaduirii?

Agheasma de la Izvorul Tamaduirii, de la sfintirea caselor sau a fantanilor, a troitelor si oricand se mai face peste an, se stie ca aceasta este agheasma mica si se poate lua dupa anafora.

–Ce se face cu agheasma care a prins miros?

Agheasma care este stricata se toarna intr-un loc curat, sau la radacina unui pom.

–CE ESTE SFESTANIA (AGHEASMA MICA)? CARE SUNT CELE NECESARE PENTRU ACEASTA?

Este slujba de sfintire a apei care se poate face atat in biserica sau in alte locuri, cat si in casele noastre. Pentru aceasta avem nevoie de: un vas cu apa curata, un mănunchi de busuioc sau alta planta cu care preotul sa stropeasca prin casa, 3 lumanari asezate intr-un vas sub care puneti o hartie ca sa nu curga ceara pe fata de masa, tamaier cu jar sau carbune special, tamaie, un pomelnic cu cei ai casei, un prosop cu care sa se stearga pe maini preotul. Nu puneti busuiocul in vasul cu apa pt. ca se face ceai de busuioc, nu agheasma. Daca cumva raman resturi de busuioc in agheasma, strecurati-o deoarece e posibil sa se împuta de la acele resturi. Cu agheasma ramasa mai stropiti prin casa (si prin curte daca aveti) si gustati din ea dimineata pe nemancate, dupa ce luati anafura si daca noaptea nu v-ati impreunat cu sotul. Nu este necesara faina la acesta slujba.

–Să punem usturoi sau busuioc lîngă agheasmă ca sa nu se strice.

Mîntuitorul Iisus Hristos întreba: „Dacă sarea se va strica cu ce se va mai săra?” (Matei 5;13). Nu se va strica niciodată pentru că aşa a fost făcută de Dumnezeu. La fel şi agheasma, fiind sfinţită de Dumnezeu, nu se va mai strica în condiţii normale. De aceea nu e nevoie să se pună lîngă ea usturoi sau busuioc, sau alte plante (scaieţi, flori etc.).

–Dacă strîngem agheasma mare mai mulţi ani la rînd, agheasma devine foarte puternică.

Sfînta Agheasmă este una si aceeaşi în fiecare an şi la orice Sf. Biserică.

–Este păcat să fie făcută sfeştania casei seara. Trebuie făcuta pînă în orele 12.

Un creştin fierbinte în credinţă face trei curăţenii în fiecare din cele patru posturi mari ale anului: a) Curăţenie de praf, mizerie în toata casa; b)Curăţenie de duhuri rele cuibărite în casă, prin sfeştanie; c) curăţenie în suflet prin mărturisirea păcatelor pe care le-am mai făcut de la ultima spovedanie încoace. Sfeştania casei trebuie făcută de patru ori sau cel puţin o data pe an. Sfeştania casei este o slujbă prin care se cere lui Dumnezeu să fie alungate puterile potrivnice şi să vină binecuvîntarea Sa peste casa aceea prin rugăciunile făcute de preot. Ori o rugăciune se poate face oricînd, dimineaţa, la prînz, seara sau noaptea.

–In caz de necesitate (rau, frica, ganduri necurate, tulburare, suparare), in timpul zilei, ce se poate lua?

Daca persoana nu a mancat, poate lua anafura, agheasma mica, iar daca a mancat sa se unga cu ulei de la Sf. Maslu sau agheasma pe frunte, sa se afume cu tarnoseala (tarnoseala este o bucatica de panza imbibata in ceara topita luata de la sfintirea unei biserici), sa aprinda tamaie.

–Daca vreun animal de pe langa casa se imbolnaveste, il putem unge cu sfintenii, si cu ce anume?

Crestinii pot stropi cu agheasma vitele sau grajdurilor vitelor, cat si in casele in care locuiesc.

– Ce se face cu Agheasma de la Sfestanie?

Întîi trebuie să o strecurăm foarte bine dacă are în ea resturi de busuioc, deoarece chiar si o sămîntă sau o frunzulită de busuioc poate altera un litru-doi de agheasmă. În cazul în care nu o putem strecura bine sau în cazul în care observăm că este galbenă la culoare, avînd si gust de ceai de busuioc, se recomandă să n-o păstrăm mai mult de o săptămînă deoarece se va strica.

Timp de 7 zile după Sfestanie, trebuie să stropim casa si curtea cu agheasmă. Este bine să si gustăm în fiecare dimineată din agheasmă, dar luăm întîi anaforă si apoi bem agheasmă deoarece este Agheasmă Mică. Putem gusta din agheasmă si putem stropi casa nu numai 7 zile după Sfestanie, ci chiar si după cele 7 zile.

– Cand se bea Agheasma Mare?

Agheasma Mare se bea de la Boboteaza pana in ziua in care este scris pe calendar „Odovania praznicului Botezului Domnului”, adica data de 14/27 ianuarie. In restul anului nu se bea Agheasma Mare decat doar daca, atunci cand ne-am spovedit, nu am primit dezlegare la Sfanta Impartasanie. Insa chiar si atunci Agheasma Mare ne-o da preotul.

De mentionat ca la stropit putem folosi Agheasma Mare in tot timpul anului.

Sursa: parohiamacin4.org

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.