Monedă romană rară de aur, bătută de împăratul Traian, descoperită în Galileea

Trajan-Coin-7-620x465

Într-o excursie recenta cu prietenii sai în estul Galileii, în Israel, Laurie Rimon a observat ceva strălucitor în iarbă. Ulterior, moneda gasita s-a dovedit a fi veche de 1.900 de ani, fiind de provenienta romana, rara, bătuta de un împărat.

Intre timp, moneda romana din aur a fost studiata de Danny Syon, un numismat senior al Autoritatii Israeliene de Antichități (IAA), informeaza in premiera Agentia de stiri Lăcaşuri Ortodoxe®.

Moneda din aur, romana, a fost bătuta de către împăratul Traian, la începutul secolului al II-lea dupa Hristos, pentru a-l comemora pe Augustus, primul imparat al Romei.

Reversul medaliei este decorat cu un vultur flancat de două simboluri militare ale armatei romane – și indica numele împăratului roman Traian, care a domnit in perioada 98-117 era noastra. Un portret al unui barbat, este reprezentat pe avers – dar nu este Traian. După cum sustine inscripția, „Divus Augustus”, portretul este al lui Augustus, primul imparat al Imperiului Roman (27 î.e.n. – 14 e.n.).

Într-un comentariu pentru revista americana de Istorie Biblica, despre care informeaza in premiera Agentia de stiri Lăcaşuri Ortodoxe®, Nathan Elkins, asistent profesor de Istoria Artei la Universitatea Baylor, a explicat semnificația monedei de aur romane descoperite in Galileea:

„Această monedă a lui Traian, care il sărbătorește pe Augustus, face parte dintr-o serie mult mai mare de monede bătute sub Traian, care au cinstit valorile si idealurile romane și, în plus, pe imparatii din trecutul Romei, cum ar fi Augustus, Claudius și Vespasian. Acestea sunt numite „monede restauratoare”.

Aceste monede sugerau că Traian, Optimus Princeps („cel mai bun”), a fost moștenitor al calităților republicane romane, descris ca succesor al împăraților mari și nobili ai Romei.

Ocazia pentru baterea monedelor se poate să fi fost cea de-a 10-a aniversare a primului triumf dacic”.

Trajan-Coin-8-620x464

Desi un comunicat de presa emis de IAA sugerează că moneda de aur romana, descoperita în Galileea, ar fi doar al doilea exemplar de acest gen cunoscut în lume, Elikins are o alta parere:

„Daca tinem cont de lucrarile numismatului Holger Komnick, numaram cinci astfel de exemplare: unul la British Museum, unul in Berlin, unul in Paris, unul in Napoli și unul in Roma. Aceasta evidenta face ca cel din Galileea sa fie al șaselea specimen, cel puțin.

Cu toate acestea, studiul acestor monede, efectuat de Komnick, a arătat ca toate au fost produse de o singură pereche de matrițe avers-revers, sugerând ca producția, în antichitate, a fost foarte limitată.

Această nouă monedă din Galileea este, de asemenea, batuta de perechea unica de matrițe. Monedele sunt datate nu mai devreme de 112/113 e.n. și nu mai târziu de aproximativ 113/114 e.n.”

„Moneda găsita în Galileea poate reflecta prezența armatei romane în regiune, cu aproximativ 2.000 de ani în urmă, eventual, în contextul activității împotriva sustinatorilor Bar-Kochba din Galileea, dar este foarte dificil să se stabilească acest lucru, bazandu-ne doar pe o singură monedă”, a declarat Donald T. Ariel, curator sef al departamentului de monede al IAA, în comunicatul de presă IAA.

„Sursele istorice descriu o perioada in care unii soldați romani erau plătiti cu salariu mare, de trei monede de aur, echivalentul a 75 de monede de argint, zilnic”, a adăugat Ariel.

„Din cauza marii lor valori monetare, soldații se aflau, insa, în imposibilitatea de a achiziționa bunuri de pe piață, cu monedele lor din aur, intrucat comercianții nu le puteau asigura un schimb pentru ele”.

Primul imparat roman din provincie, Traian, este cel mai mult amintit pentru expansiunea sa în Rasarit, cucerirea Daciei (în România modernă), războiul împotriva parților și lucrările sale publice din Roma, inclusiv Piețele lui Traian (care ulterior s-au dovedit a nu fi avut rol de piata, ci de birouri administrative), Forumul lui Traian și Columna lui Traian, mai informeaza Agentia de stiri Lăcaşuri Ortodoxe®.

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.