Ne așteaptă foamete și războaie
Oamenii de știință care au studiat datele înregistrate de sateliţi afirmă că ne așteaptă o criză a apei care va afecta grav agricultura și va declanşa noi războaie şi crize sociale.
Cercetătorii avertizează că rezervele subterane de apă ale planetei sunt în pericol. În cadrul unui studiu apărut în revista „Nature Climate Change”, Jay Famiglietti cercetător al NASA, prezintă date care demonstrează că acviferele majore ale planetei sunt secate într-un ritm accelerat. „Aceste acvifere sunt principalele responsabile de productivitatea ridicată a agriculturii. Pierderea apei freatice va avea ca efect un declin major al productivităţii agricole, care va duce la o explozie a preţurilor alimentelor, cu profunde ramificaţii economice şi politice”, susţine Famiglietti citat de ziarulevenimentul.ro.
Conform datelor adunate de satelitul GRACE, din cadrul acestui program, acviferul din nord-vestul Indiei, care alimentează două naţiuni între care există deja tensiuni, India şi Pakistan, pierde aproximativ 17,7 kilometri cubi de apă pe an începând de anul trecut.
Acviferul aflat sub părţi din Iran, Irak, Siria şi Turcia este de asemenea ameninţat, pierzând în medie 13 kilometri cubi de apă pe an. Două dintre cele mai mari rezervoare freatice de pe teritoriul Statelor Unite, acviferul Central Valley din California şi acviferul Ogallala, care se întinde de la South Dakota până în Texas, sunt de asemenea în pericol. Fermele şi oraşele din aceste zone consumă în total 15,6 kilometri cubi de apă pe an din aceste rezervoare.
La fel ca şi acumularea de gaze cu efect de seră în atmosferă, secarea rezervelor de apă subterană ale planetei nu este vizibilă şi este mai dificil de recunoscut ca problemă. În prezent, nimeni nu ştie nici măcar care sunt rezervele de apă freatică ale planetei.
Articol relatat de portalul ziarulnational.md