O plantă mai puțin cunoscută care combate alergiile
A venit iar acea perioada din an: sezonul ochilor cu mancarimi, stranut, nas congestionat si dificultati de respiratie pentru toti cei ce sufera de alergii. Desi este tentant sa apelezi la decongestionante si antihistaminice sau sa te incui in casa, Mama Natura ne ajuta cu o planta micuta care poate imbunatati substantial cele mai multe dintre simptomele alergiilor.
Aceasta planta necunoscuta de cei mai multi, Perilla frutescens, face parte din familia mentei. Denumita generic perilla, un extract din frunzele acestei plante s-a dovedit prin multe studii a fi eficient in tratarea alergiilor, respectiv: congestia nazala, sinuzita, astmul alergic, afectiunile pielii si iritatia ochilor.
Intr-un studiu publicat in Biologia si medicina experimentala, perilla si unul dintre ingredientele sale active, acidul rozmarinic sau extractul de rozmarin, s-au dovedit eficiente in ameliorarea unor reactii inflamatorii alergice cum ar fi congestia nazala si a sinusurilor si iritatia ochilor.
In alt studiu publicat in Studiul fitoterapiei, oamenii de stiinta japonezi de la Departamentul de Stiinte medicinale din Kampo, Colegiul farmaceutic Hokkaido, arata ca perilla este mai eficient decat medicamentul tranilast, sau marca de medicamente Rizaben, folosite in tratarea alergiilor.
Iar un alt studiu publicat in revista Toxicologia chimica alimentara arata ca “uleiul de perilla alimentar poate avea un efect moderat benefic asupra astmului alergic.”
Si daca aceste studii nu sunt suficient de convingatoare, mai exista un studiu in Revista Internationala de medicina Moleculara care arata ca perilla amelioreaza afectiunile pielii asociate cu alergiile.
Persoanele care sufera de alergii nu sunt singurele care pot beneficia de pe urma acestei plante. Studii recente arata ca uleiul esential de perilla frutescens pot avea si un efect antidepresiv. Se pare ca acesta actioneaza pe mai multe niveluri: reduce inflamatia in corp, ceea ce explica efectul plantei in cazul alergiilor, dar mareste si nivelul serotoninei din creier. Serotonina este hormonul din creier, un binecunoscut neurotransmitator, care stimuleaza senzatia de bine.
Doza recomandata difera de la produs la produs si depinde, printre altele, de partea plantei care a fost folosita, frunze sau seminte si daca produsul este un extract dintr-un ingredient anume sau doar frunze uscate si zdrobite. Cel mai bine este sa se urmeze instructiunile din interiorul produsului. Medicul trebuie consultat inainte de utilizare.
Articol relatat de portalul viataverdeviu.ro