Obiceiul periculos și necreștinesc pe care mulți oameni îl practică în noaptea de Înviere

Preot Octavian Moșin

În preajma sărbătorii pascale, părintele Octavian Moșin, de la Biserica „Întâmpinarea Domnului” din Chișinău, a atras atenția din nou asupra unui obicei pe care îl consideră dăunător și lipsit de legătură cu tradiția creștină. El se referă la rugurile aprinse de unele persoane în noaptea de Înviere, care implică arderea anvelopelor și a altor materiale inflamabile, un gest ce pune în pericol nu doar sănătatea participanților, ci și sensul profund al sărbătorii.

Citește și: Avertismentul Sfântului Arsenie Boca reaprinde fricile românilor: „Atenţia lumii se va concentra asupra ţării noastre”

„Îmi amintesc de semenii mei, cum se aduna o cantitate enormă de anvelope. E foarte periculos când stai aproape de foc, pentru că pe mulți am văzut rănindu-se, mulți au ajuns în Noaptea de Înviere chiar la spital.” – a spus părintele Octavian Moșin, subliniind riscul serios pe care îl presupune acest tip de comportament.

Conform explicației oferite de cleric, acest obicei ar avea origini în perioada comunistă, când manifestarea credinței era restricționată, iar cei care nu aveau acces la slujbe își găseau forme alternative de exprimare a apartenenței la o comunitate.

„Oamenii de bună credință nu puteau participa la slujbă, fiind o restricționare. Acea perioadă era cumva o sărbătoare în afara sărbătorii.”

Totodată, părintele a invocat și o altă ipoteză, potrivit căreia aceste practici ar fi fost preluate de la grupări străine de creștinism, fără nicio legătură reală cu sărbătoarea Învierii Domnului.

„O altă versiune ar fi că păgânii care vin din alte culturi și religii și-au găsit locul în afara slujbei, tocmai în astfel de ruguri, care niciodată n-au fost specifice creștinismului.”

Citește și: Toţi aceia pe care îi numim astăzi „morţi” nu sunt deloc morţi

În viziunea sa, revenirea la esența slujbelor pascale presupune renunțarea la orice formă de manifestare ce denaturează caracterul sacru al nopții Învierii.

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.