Otravă la kilogram vândută copiilor

copii-scoala-copil

Nu mai este un secret pentru nimeni că, în zilele noastre, majoritatea produselor alimentare conțin o mulțime de coloranți, aditivi și stabilizatori. Unii dintre ei sunt inofensivi, iar alții sunt chiar periculoși pentru sănătatea noastră.

Aceștia prezintă un risc mult mai mare pentru copii, și anume din această cauză vrem să vă relatăm despre efectele negative ale unuia dintre aceștia, care este frecvent întâlnit în produsele de pe piața noastră. Colorantul azorubina poate fi întâlnit pe ambalaje și sub numele de E122, Carmoisine sau Roşu alimentar 3, scrie Gazeta de Sud.

S-a uitat oare cineva vreodată la lista ingredientelor folosite la fabricarea acestora?

La fel ca și alți coloranți ce se obțin prin sinteza produselor petroliere, azorubina produce reacții alergice persoanelor care sunt sensibile la aspirină. De asemenea, acesta agravează astmul, poate provoca erupții cutanate și cancerul vezicii urinare. Alimentele ce conțin azorubină nu sunt recomandate copiilor, pentru că acestea le pot provoca apariția sindromului hiperactivității și lipsa de concentrare.

„Azorubina este un colorant care provoacă alergii grave”, ne-a declarat Luminița Suveică, medic-șef sanitar de stat al municipiului Chișinău.

În practica internațională, acesta este interzis, la fel ca și mulți alți coloranți, în Canada, SUA, Japonia, Norvegia, Suedia și e utilizată foarte mult în Marea Britanie.

„Datorită faptului că „azorubina” este un colorant care poate afecta negativ activitatea copiilor și atenția acestora, este necesară mențiunea obligatorie pe etichetă a prezenței acestui colorant în produse. Respectiva mențiune este indicată și pe eticheta caramelelor în care se conține acest colorant, produse de către SA Bucuria”, au declarat specialiștii de la această fabrică de dulciuri.

De asemenea, reprezentanții de la SA Bucuria au menționat că colorantul „azorubină” este inclus în lista națională a aditivilor alimentari autorizați, ceea ce permite utilizarea colorantului în produsele acestora cu o doză maxim admisibilă de 50 mg/kg, fapt confirmat și prin aprobarea reţetelor şi instrucţiunilor tehnologice de către Centrul Naţional de Sănătate Publică din Republica Moldova.

„Compania noastră utilizează coloranți naturali și sintetici în producția caramelelor, însă azorubina nu se regăsește în lista aditivilor”, a declarat una dintre laborantele companiei Nefis.

Părinţii ai căror copii consumă multe dulciuri trebuie să fie foarte atenţi, pentru că azorubina să găseşte preponderent în bomboane, jeleuri, gemuri, rulade umplute cu diverse creme, iaurturi, dulceață etc.

Articol relatat de portalul aparatorul.md

loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.