‘Până în Sâmbăta lui Lazăr, este timpul în care suntem față în față cu oglinda nemiloasă care ne arată păcatele noastre’

Foto credit: Youtube / Doxologia.ro

Părintele Nicolae Dima, slujitor la Biserica „Sfântul Nicolae Dintr-o Zi” din București, a oferit o profundă interpretare duhovnicească a pasajului evanghelic în care este pomenită Sfânta Maria Egipteanca, explicând de ce aceasta nu a putut păși în biserica din Ierusalim pentru a se închina Sfintei Cruci. Totodată, el a reflectat asupra cererii fiilor lui Zevedeu adresată Mântuitorului Iisus Hristos, în care aceștia doreau să stea alături de El în slava cerească, deși El tocmai le prevestise Sfintele Sale Pătimiri, potrivit Basilica.ro.

Citește și: Tragedie în Neamț: Părintele Mitrofan de la Mănăstirea Sihăstria a fost victima unui accident rutier grav! APEL LA RUGĂCIUNE!

Părintele a subliniat că împiedicarea Mariei Egipteanca de a intra în sfântul locaș nu a fost întâmplătoare, ci o lucrare duhovnicească menită să arate că apropierea de cele sfinte presupune o transformare lăuntrică. „Pentru că nu în orice stare poți vedea cele duhovnicești, nu în orice stare poți primi cele duhovnicești în viața ta”, a explicat el, referindu-se la felul în care o putere nevăzută a ținut-o departe de ușile bisericii.

Făcând legătura cu Evanghelia duminicală, clericul a evidențiat semnificația cuvintelor Mântuitorului către ucenici: „Seamănă foarte mult cu ceea ce le spune Mântuitorul ucenicilor săi când le zice, în Evanghelia de astăzi: Paharul pe care Eu îl beau, o să-l beți și voi – de nevoie. Botezul pe care Eu îl primesc și voi îl veți primi – de nevoie. (Dar nu o să înțelegeți ce se întâmplă cu voi).”

Această neînțelegere, potrivit Părintelui Nicolae Dima, este specifică firii omenești: „Se întâmplă lucruri cu noi și noi nu înțelegem. Nu în orice stare te poți apropia de Dumnezeu.” Însă, spune el, nu este suficient să intrăm în contact cu cele sfinte, ci trebuie să le lăsăm să ne modeleze viața: „Rostul celor sfinte nu este doar să te întâlnești cu ele. Rostul celor sfinte este să intre în viața ta și să o schimbe din interior.”

În susținerea ideii, a amintit un cuvânt al Sfântului Isaac Sirul, potrivit căruia doar atunci când patimile sunt risipite de pe ochii sufletului, mintea poate vedea slava dumnezeiască. „Ce înseamnă să privești slava lui Dumnezeu? Una dintre cele mai grozave, unul dintre cele mai nemaipomenite feluri de a privi slava lui Dumnezeu este să înțelegi intențiile lui Dumnezeu. Sursa principală de nefericire a vieții noastre nu este că trecem prin suferințe de feluri diferite, ci este faptul că nu vedem rostul acestor dureri.”

Pentru a pătrunde înțelesurile divine, omul trebuie să-și curețe gândirea și să-și alinieze sufletul la voința dumnezeiască: „Să ne curățăm atât de mult ochiul interior, încât să putem să ne aliniem gândirea noastră la gândirea lui Dumnezeu.” Și odată cu această aliniere vine și o altă stare a sufletului: „Știți ce mai vine odată cu această aliniere? Răbdarea și pacea de a nu fi mereu în război cu tine însuți și în concurență cu toți ceilalți.”

Privind la gestul fiilor lui Zevedeu, care cereau întâietate lângă Hristos, preotul a atras atenția că asemenea dorințe nu exprimă o înțelegere adevărată a jertfei și iubirii lui Dumnezeu: „Să nu lăsăm dorințele noastre să vorbească, să nu lăsăm cele joase să iasă la suprafață, ci să Îl lăsăm pe Iisus să trăiască în noi și anume Iisus răstignit.”

Cu privirea îndreptată spre Săptămâna Mare, Părintele Nicolae Dima a subliniat perioada de trezvie și reflecție spirituală care se conturează în calendarul ortodox: „Până în Sâmbăta lui Lazăr, este timpul în care suntem față în față cu oglinda nemiloasă care ne arată păcatele noastre. Din Duminica Floriilor înainte suntem atenți la Hristos.”

Pe măsură ce creștinii se apropie de Pătimirile Mântuitorului, părintele a îndemnat la o atitudine de recunoștință și smerenie profundă: „Din Săptămâna Patimilor, trebuie să intrăm într-un regim și mai special, o și mai adâncă stare de recunoștință și de remușcare. Ce-L ține pe Hristos pe Cruce? Ziceți-mi! Păcatele noastre. Dacă noi am fi oameni sfinți, Hristos n-ar sta pe Cruce.”

Citește și: Părintele grec Elpidie anunță începutul Apocalipsei: ‘Europa va cădea, iar omenirea va fi pecetluită!’

Chemarea la pocăință și la întoarcerea spre Dumnezeu este, potrivit preotului, mereu deschisă: „E ultima săptămână a Postului Mare, avem șansa spovedaniei și a împărtășirii în continuare și Dumnezeu ne întinde mâna prin ușa de la intrarea mormântului lui Lazăr, ca să ne scoată afară. Cu recunoștință ne îndreptăm către această ultimă duminică a Postului Mare și cu multă solemnitate trăim apoi tot ceea ce urmează.”

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.