Pregătirea creștinilor pentru participarea la Sfânta Liturghie
În zilele de duminică şi sărbători creştinii dreptmăritori merg la biserică pentru a asculta slujba Sfintei Liturghii şi pentru a se ruga bunului Dumnezeu. Înainte de a intra în casa Domnului fiecare trebuie să-şi dea bine seama cum trebuie să se comporte în acest locaş sfânt.
Inţelegerea şi respectarea acestor lucruri izvorăşte din credinţa şi trăirea fiecărui credincios. Cel ce merge la biserică trebuie să fie curat nu numai cu trupul şi cu îmbrăcămintea, ci şi cu sufletul şi cu inima. Mântuitorul nostru Iisus Hristos zice: «Deci, dacă îţi vei aduce darul tău la altar şi acolo îţi vei aduce aminte că fratele tău are ceva împotriva ta, lasă darul tău acolo, înaintea altarului, şi mergi întâi şi împacă-te cu fratele tău şi apoi, venind, adu darul tău» (Matei 5, 23-24)
Aşadar, pregătirea este de două feluri: trupească şi sufletească.
Pregătirea trupească
O primă condiţie de ordin fizic este ferirea de îmbuibare a pântecelui. Stiut este că Sfânta Împărtăşanie este oferită credincioşilor pe nemâncate. Trebuie, deci, nu numai să nu mâncăm şi să nu bem nimic în dimineaţa zilei, când se săvîrşeşte Sfânta Liturghie, ci din ajun să nu ne îngreunăm pântecele. Imbuibarea pleacă trupul spre moleşeală, desfrâu şi tulbură somnul cu visuri păcătoase.
Pregătirea pentru Liturghie necesită şi o desăvârşită curăţenie corporală. Baia din ajunul participării la slujbă este obligatorie pentru orice creştin. In acest sens Apostolul Pavelvne spune: « …să ne apropiem cu inimă curată, întru plinătatea credinţei, curăţindu-ne prin stropire inimile de orice cuget rău, şi spălându-ne trupul în apă curată… » (Evrei 10, 22).
Ţinuta vestimentară, de asemenea, trebuie să fie decentă.
Cei ce nu pot să se lase de urâtul obicei de a fuma, să nu fumeze cel puţin o zi înainte şi una după Sfânta Slujbă. Iar cei căsătoriţi, pentru aceeaşi perioadă, să se abţină de la împreunarea trupească.
Pregătirea sufletească
Creştinul este îndemnat să participe nu numai la Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie, dar şi la slujbele de Priveghere, premergătoare acesteia: Vecerneia, Utrenia şi Ceasurile.
Seara din ajunul slujbei se cuvine a fi petrecută în linişte, curăţenie şi rugăciune. Astfel, fiind împăcaţi cu toţi şi lăsând la o parte toată grija cea lumească, rostim rugăciunile de seară. Iar dimineaţa se cuvine a mulţumi Domnului pentru noaptea petrecută şi a ne ruga pentru binecuvântarea zilei ce urmează, citind rugăciunile dimineţii.
Extras din Sfânta Liturghie pe înţelesul tuturor, ASCO, Chişinău 2003, Pr. Lect. Octavian Moşin şi Lect. E. Onicov