PS Paisie Sinaitul: ‘Un medic prin care Dumnezeu lucrează…’

În Duminica a doua din Postul Mare, credincioșii prezenți la Catedrala Patriarhală au primit îndrumare duhovnicească din partea Preasfințitului Părinte Paisie Sinaitul, episcop vicar patriarhal. În cuvântul său de învățătură, ierarhul a vorbit despre paralizia sufletească și legătura dintre păcat și suferință, pornind de la episodul biblic al vindecării slăbănogului din Capernaum, relatează basilica.ro.
Citește și: Semn divin cutremurător: Icoana Maicii Domnului a început să plângă în Ierusalim!
Preasfinția Sa a pus o întrebare retorică menită să provoace reflecția celor prezenți: „Ce anume îi dă dreptul vrăjmașului să aducă o infirmitate sau o boală în viaţa unui om?” Răspunsul, afirmă episcopul vicar, se găsește în modul în care Hristos a acționat înainte de a-l vindeca pe slăbănog. Mai întâi, Mântuitorul i-a iertat păcatele, iar abia apoi i-a redat sănătatea trupească.
„Răspunsul este, fără echivoc: păcatul. Păcatul este dreptul vrăjmașului în viaţa unui om”, a explicat ierarhul, subliniind că suferințele, fie ele trupești sau sufletești, își au rădăcina în căderea omului în păcat.
Cum poate fi anulat acest drept al vrăjmașului?
Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul a evidențiat că singura cale de eliberare din această robie spirituală este conștientizarea greșelilor și întoarcerea sinceră către Dumnezeu prin pocăință. Omul bolnav, asemenea slăbănogului din Evanghelie, poate primi vindecare doar dacă este mai întâi iertat.
„Mărturisirea păcatelor nu înseamnă că spunem ceva nou lui Dumnezeu. Dumnezeu ştie deja tot ce s-a întâmplat, tot ce am păcătuit. Mărturisirea păcatelor înseamnă recunoașterea stării noastre, a faptului că am încălcat voia lui Dumnezeu și dorința de îndreptare”, a explicat ierarhul.
În acest sens, el a subliniat că pocăința autentică nu este doar o trăire emoțională trecătoare, ci un angajament ferm de schimbare interioară: „Mărturisirea păcatelor și pocăința nu înseamnă o văicăreală afectivă, emoțională. Pocăinţa înseamnă părerea de rău și hotărârea să nu mai facem păcatul respectiv. O astfel de mărturisire ne aduce vindecarea și iertarea lui Dumnezeu”.
Recunoștință față de cei care îngrijesc bolnavii
În finalul predicii, episcopul vicar patriarhal a adus un omagiu celor care se dedică îngrijirii bolnavilor, subliniind că fiecare familie are, mai devreme sau mai târziu, pe cineva care suferă. Ierarhul a evidențiat importanța medicilor care, dincolo de tratamentele prescrise, oferă bolnavilor speranță și sprijin moral:
„Niciun medicament nu îl ușurează pe bolnav atât de mult precum speranța dată de medicul său de la care aude cuvinte de îmbărbătare. Un medic care, pe lângă actul medical, reușește să insufle speranța în vindecare este un medic prin care Dumnezeu lucrează. De aceea în lucrarea de vindecare este atât de importantă compasiunea și dragostea”.
Citește și: ‘Seara veți fi pe pământ, dimineața veți dispărea sub el!’ – Profeția cutremurătoare a Sfintei Matrona
În acest context, ierarhul i-a îndemnat pe credincioși să viziteze bolnavii și să se roage pentru ei, așa cum au făcut cei patru prieteni ai slăbănogului din Evanghelie, care l-au adus la Hristos pentru vindecare.