„S-au potolit hormonii…” – Pr. Calistrat, mesaj dur pentru femeile care vor să fugă de căsnicie
„De bărbat mă las, dar de biserică nu mă las!” – această afirmație puternică a fost rostită de Părintele Calistrat Chifan în cadrul unei reflecții profunde despre credință, responsabilitatea față de Taina Cununiei și înțelepciunea maturității. Mesajul său a provocat o puternică reacție în rândul credincioșilor, mai ales în contextul în care tot mai multe persoane tratează superficial angajamentele spirituale și trupești asumate în fața lui Dumnezeu.
Potrivit părintelui, nu există o cale de mijloc când vine vorba de respectarea tainelor bisericii, iar divorțul, deși permis în anumite condiții, nu este un prilej pentru o viață reconfigurată după bunul plac. El atrage atenția că asumarea unei căsătorii în fața altarului este o responsabilitate care merge dincolo de viața aceasta, fiind o promisiune făcută în eternitate. În cuvintele sale, „Niciodată nu te vei lăsa de bărbat, nici în lumea asta şi nici în cealaltă! Pentru că înaintea lui Dumnezeu eşti cununată şi ai luat Taina Cununiei asupra ta. Şi odată ce ai ales cununia, rabzi ale cununiei. Dacă ai divorţat şi ţii neapărat de sfinţenie, trăieşti în ale văduviei, atât duhovniceşte, cât şi trupeşte. De ce? Pentru că nu poţi să calci o taină şi să o sfinţeşti pe cealaltă!”
Părintele ironizează ușor și tendința unor femei de a idealiza viața monahală odată cu trecerea anilor și dispariția dorințelor lumești. El explică faptul că deciziile ar fi fost aceleași dacă timpul s-ar întoarce, deoarece instinctele și impulsurile tinereții nu dispar doar prin intenție. „Că mai aud femei evlavioase că spun: ‘- Părinte, dacă aş fi acuma tânară, direct la Mănăstire m-aş duce!’ Stai liniştită… s-au potolit hormonii, acum s-a copt sămânţa, s-a copt mintea şi altfel vezi lucrurile, dar dacă ai avea acum 16 ani, tot aşa ai tropăi, din creangă în creangă, din floare, în floare… uitându-te după cireşe coapte! Deci nu poţi să schimbi sensul minţii mature… Aţi văzut?”
În încheiere, Părintele Calistrat face o paralelă între idealurile tinereții și înțelepciunea vârstei adulte, scoțând în evidență conflictul dintre dorințe și capacitatea fizică de a le urma. „Mereu auzim întrebarea aceasta: ‘Dacă ai mai fi tânăr o dată ce-ai face?’ N-ai face nimic! Ce-ai făcut şi prima dată! Pentru că odată ce ai mintea tânără, spune un proverb: ‘Ce tinereţea poate mintea nu ştie, şi ce mintea ştie, bătrâneţea nu poate!’ Deci cât suntem maturi nu mai avem puterea trupească, firească…”
Citește și: Strigăt de ajutor pentru Pr. Gheorghe Pîrva: la doar 49 de ani și tată a 4 copii, luptă cu o tumoră agresivă
Mesajul transmis este unul de asumare, sinceritate și echilibru duhovnicesc, adresat în special celor care încearcă să rescrie trecutul prin prisma prezentului. Părintele readuce în atenție valorile permanente ale credinței și fidelității, într-o lume în care deciziile spirituale sunt adesea reconsiderate în funcție de context și comoditate.
In casnicie intodeauna e problema ascultarii, mai ales a femei fatza de barbat, dar si a barbatului de a se despatimi si a fi pe plac femei.
Casnicia e benefica psihic si sufletesc atat barbatului cat si femeii, dar cu conditia sa fii sigur/sigura ca il vrei cu adevarat, sa simtii in adancul inimi ca e alesul/aleasa. orice casatorie care nu e sincera sau e pe interes se va destrama, insusi fundatia ei e subreda de-la inceput.