Să NU puneţi două nume la copii! Unul şi ORTODOX! Că părticica este pentru un suflet, nu pentru două

În învățăturile sale pline de simplitate și har, sfântul Cleopa Ilie – una dintre cele mai luminoase figuri ale monahismului românesc – ne oferă sfaturi esențiale despre felul în care creștinii ar trebui să cinstim ziua numelui, dacă purtăm numele unui sfânt din calendar. Într-o relatare cu tâlc, dar și cu umor duhovnicesc, el atrage atenția asupra importanței numelui ortodox și a trăirii autentice în duh de credință.

Citește și: Cel mai greu păcat, veşnic fără iertare! Avertismentul Sfântului Arsenie Boca

Cum ni se cuvine nouă, creştinilor, care purtăm numele unor sfinţi din calendar, să prăznuim ziua numelui?

– Când este sfântul căruia-i porţi numele, să te duci la biserică, să asculţi Sfânta Liturghie, să te împărtăşeşti, dacă eşti spovedit. Dacă poţi, fă oleacă de pomană la tine acasă, la câteva suflete amărâte. Vine o bătrână la mine nu de mult: „Părinte, scrie acolo!” „Ce să pun, mătuşă?” „Pune pe Ghiţă, pe Costicuţă, pe Tincuţa, pe Neluţu…!”

„Mătuşă hăi! Unde ai găsit tu nume de sfinţi de ăştia? Eu am îmbătrânit în mănăstire, şi de sfântul Ghiţă n-am auzit. Unde ai găsit pe sfântul Costicuţă? În calendar nu-i, în Prolog nu-i, în Minei nu-i, în Penticostar nu-i, în Triod nu-i. De unde l-ai scos?”. „Nu, nu. Aşa-i cheamă!” „Fugi, mătuşă de aici! Îţi baţi joc de slujbele Bisericii?”

Nu Ghiţă, ci Gheorghe l-a chemat; nu Costicuţă, ci Constantin, că „sfântul Costicuţă” nu există sau Costăchel sau Costache cum îi zici tu acasă; şi „sfânta Tincuţa”. N-am auzit de când sunt de „sfânta Tincuţa” sau Catrina sau Catinca. Sfânta Ecaterina, marea muceniţă, fiică de împărat. I-am văzut sfintele moaşte la Muntele Sinai în sicriu de aur. Aşa, când veniţi cu pomelnic, să nu puneţi nume de acestea, că vă bateţi joc de sfinţii lui Dumnezeu. Cum să scriu eu aşa, că trebuie să scot părticele? Părticica n-o pot scoate decât pentru un nume ortodox. Să ştiţi! Eu vă spun. Nu mă interesează că aveţi ciudă pe mine. Eu sunt un putregai; mâine sunt în groapă, dar să nu ziceţi că n-aţi auzit şi nu v-am spus!

– Se pot pune două nume la botez?

– Nu se pun două nume la botez în veac. Numai unul şi ortodox! Niciodată să nu puneţi două nume la copii. Unul şi ortodox! Că părticica este pentru un suflet, nu pentru două. Aşa este!

Mânca-v-ar Raiul, să vă mănânce! Aşa să vă văd în rai, mamă, pe toţi! Pe toţi! Doamne fereşte, unul să nu rămână la munci! Toti să vă bucuraţi în grădinile Raiului! Toţi, mamă!

Dacă aş avea eu un sac mare, să vă pun într-un sac, să pot să vă dau drumul în grădinile Raiului… Acolo! Ştiţi voi cât de frumos este acolo? Vai de mine! Auzi ce spune Apostolul Pavel: Cele ce ochiul n-a văzut şi urechea n-a auzit şi la inima omului nu s-au suit (I Cor. 2, 9). Aceasta a pregătit Dumnezeu celor ce se tem de El şi-L iubesc pe El.

Citește și: ‘Până în Sâmbăta lui Lazăr, este timpul în care suntem față în față cu oglinda nemiloasă care ne arată păcatele noastre’

Prin cuvintele sale pătrunse de dragoste și mustrare părintească, sfântul Cleopa subliniază că sărbătorirea zilei numelui nu este doar o simplă ocazie de bucurie lumească, ci mai ales o chemare la rugăciune, curăție sufletească și apropiere de Dumnezeu. Fiecare nume de sfânt este o binecuvântare, o chemare la viețuire creștină, iar respectarea rânduielilor Bisericii nu este doar o datorie, ci o poartă către Rai, „unde ochiul n-a văzut şi urechea n-a auzit” frumusețea pregătită celor care Îl iubesc pe Dumnezeu.

De asemenea, ai putea dori...

4 răspunsuri

  1. dea spune:

    Aveti dreptate

  2. maria spune:

    Numele meu este Maria-Magdalena. Este corect? Ortodox?

  3. Silviu spune:

    Ce se întâmplă dacă ai doua nume?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.