Să nu spuneți niciodată așa ceva la spovedanie! Degeaba vă mai spovediți…

Într-o istorioară cu tâlc, desprinsă parcă dintr-un colţ de sat românesc, o credincioasă ajunge la duhovnicul ei pentru a se spovedi, convinsă că păcatele sale sunt urmarea unei convieţuiri dificile cu soacra. Cu umor fin şi înţelepciune duhovnicească, părintele îi întoarce oglinda inimii spre propriile fapte, reamintindu-i că spovedania nu este locul în care aruncăm vina pe ceilalţi, ci prilejul sincerităţii faţă de noi înşine.

Citește și: Doliu imens Postul Paștelui: A murit preotul Mihail Camen, ctitorul bisericii „Sfântul Mina” ridicată pe terenul donat chiar de el

„O creştină s-a dus la duhovnicul ei să se spovedească. Acolo, la biserică, părintele a întrebat-o cu blândeţe:

– Ia spune, soră Tincuţa, ce-ai mai păţit?

– Părinte, mărunţişuri din astea. Eu stau, precum ştiţi, cu soacra mea în casă şi cele mai multe păcate le fac din cauza ei.

Am minţit, părinte; să vedeţi cum. Într-o zi a venit o vecină şi a întrebat de soacră-mea. Voia să-i ceară un ciur de mălai, iar eu i-am spus că nu e acasă, căci asta bătrână o face pe milostiva şi dă din ale noastre. N-avem nici noi părinte. Aşa că, din cauza ei am minţit.

– Înţeleg, zise părintele. Altceva?

– Părinte, m-am certat cu soţul, tot din cauza ei. Zice că bărbatul meu este şi băiatul ei şi că trebuie s-o mai ajute şi pe ea. Dar are pensie de la CAP, baba. E şmecheră, vrea să dea de pomană la toţi puturoşii.

– Altceva, soră?

– Părinte, m-am mâniat, dar tot din cauza soacrei mele. Dimineaţa târăşte picioarele pe bătătură, de nu mai pot să dorm. Zice că se duce să dea de mâncare la păsări. Într-o dimineaţă n-am mai răbdat şi am făcut-o cu ouă şi cu oţet, de m-au auzit şi vecinii. Şi multe alte păcate am făcut, părinte, din cauza ei.

Pentru toate câte v-am spus, părinte, vă rog să mă dezlegaţi şi să-mi rânduiţi canon.

– N-am cum, soră Tincuţa. Nu pot să-ţi dau nici canon, nici să te dezleg de păcate, pentru că toate păcatele spuse sunt ale soacrei dumitale. De aceea te rog să te duci acasă şi să-i spui soacrei să vină s-o dezleg de păcatele făcute, să-i dau canon şi cred că o s-o şi împărtăşesc, pentru că e bătrână şi ca mâine scăpaţi de ea. Iar dumneata vii altădată, când te-o mustra conştiinţa pentru păcatele proprii.

Dacă i se potriveşte şi altei „Tincuţe” istorioara aceasta, o rog să nu se supere şi să nu se mânie… din cauza mea, care mai rău ca o soacră vă tot pisez cu poveşti din astea…”

Citește și: SEXUL ÎN POST – Avertismentul părintelui Eugen Tănăsescu pentru credincioșii care se abat de la rânduială

Povestea Tincuţei devine astfel o lecţie pentru oricine caută scuze în ceilalţi, uitând că spovedania înseamnă pocăinţă personală, nu judecată. Şi dacă cineva se regăseşte în această istorisire, n-ar fi rău să zâmbească cu îngăduinţă şi să privească mai atent în propria inimă. Poate că adevărata linişte începe nu cu schimbarea celor din jur, ci cu schimbarea noastră.

De asemenea, ai putea dori...

1 răspuns

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.