Totul în căsătorie ține de cele dinaintea nunții

casatorie

Rabinii intelepti sfatuiau: „Sa ezitati mult inainte sa va alegeti sotia! Sa nu va ganditi la frumusete, caci aceasta trece. Ganditi-va la familie!”

Te casatoresti ca sa devii fericit, nu ca sa fii nefericit. Totul consta nu in a te casatori, ci in a deveni fericit prin nunta. Si vei fi fericit cand vei gasi un tovaras bun. Cel care si-a gasit o sotie buna si-a indulcit viata lui (Pilde 18, 22). Totul in casatorie tine de cele dinaintea nuntii. Acum tii in maini cheia fericirii tale!

„Daca urmeaza sa calatoresti, roaga-te o data, daca trebuie sa mergi la razboi, roaga-te de doua ori, dar, daca urmeaza sa te casatoresti, roaga-te de trei ori!” (Proverb).

„Sa vedem daca ne potrivim…”

Asa spun astazi tinerii, cand vor sa se casatoreasca. Si, sub pretextul acesta, amana casatoria sau chiar convietuiesc in pacat, chipurile, poate se vor gasi. Dar cine poate spune ca l-a gasit pe celalalt? Sub acest aspect nu ne potrivim nici cu fratele nostru, cu care am crescut si ne-am dezvoltat in acelasi mediu familial. Nu ne gasim nici pe noi insine! (De cate ori afirmam cu convingere si repetam, dar astazi facem intr-un fel, iar maine in alt fel?!) Si ne vom potrivi cu o persoana straina?

Ar trebui sa cantarim lucrurile bine, caci fiecare om este o personalitate unica si irepetabila. Exista sase miliarde de oameni? Exista si sase miliarde de personalitati irepetabile.

Plecand de la aceste premise, oricat ai cauta, nu-ti vei gasi un tovaras cu care sa te potrivesti la modul absolut, sa ai aceeasi gandire, aceleasi dorinte, aceeasi vointa! Nu vei gasi! „Nepotrivirea de caracter” (cauza divortului) este un fapt real.

Criteriile alegerii

Desavarsit este singur Dumnezeu, chiar si sfintii au neputinte, cu atat mai mult noi, oamenii lumesti si patimasi. De aceea, sa fi sigur ca sotul pe care-l cauti va avea propriile sale patimi si neputinte.

Binenteles ca aceasta nu inseamna ca omul este alcatuit doar din patimi, neputinte si nimic altceva (ar fi vai de el!) In paralel, are si virtuti innascute (Scara, Cuvantul 26, 41) (cu exceptia faptului daca a incetat sa fie om). Si primele virtuti de frunte care-l infrumuseteaza sunt smerenia si bunatatea, mai ales bunatatea: „un dram de bunatate valoreaza mai mult decat sumedenie de cunostinte” (Proverb). Si iarasi: „De frumusete ti se face lehamite dupa patruzeci de zile, de bunatate nu te saturi nici dupa patruzeci de ani” (Proverb). Omul lipsit de iubire si de smerenie este nepotrivit (primejdios) pentru familie (si nu numai pentru ea…!).

„Primeste sfaturi?”

Un parinte a logodit-o pe fiica sa. Plin de bucurie, a vestit evenimentul unei batrane intelepte in varsta de optzeci de ni:

-Fiica mea ia un flacau cu studii, cu serviciu bun!

-???….

-Mamaie, ma auzi? Am logodit-o pe fiica mea. Se casatoreste cu un tanar instruit, cu salariu bun, ce sa-ti spun…

-Primeste sfaturi? L-a intrebat batrana. Pentru ca, daca nu primeste sfaturi de la parinti, de la preoti, de la parintii duhovnici, este stapanit de o trufie „exemplara”! Si va trebui sa te temi de un asemenea om. „Inainte sa te casatoresti, ochii tai sa fie larg deschisi. Cand te casatoresti, sa fie pe jumatate inchisi! (Proverb). Sa nu fie inainte de nunta deschisi pe jumatatte, si dupa aceea larg deschisi!

Extras din CASATORIA – Arhimandrit Vasilios Bacoianis

De asemenea, ai putea dori...

1 răspuns

  1. 13 august 2013

    […] Sursa: www.ganduridinierusalim.com […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.