Un episcop român a luat atitudine și avertizează: „Atunci când glasul poporului necăjit și asuprit nu este ascultat, Dumnezeu își face simțită prezența, prin dreptatea Sa”
În Pastorala de Crăciun, Episcopul Iustin al Maramureșului și Sătmarului abordează temele fundamentale ale credinței creștine în contextul provocărilor morale și sociale ale lumii contemporane. Preasfinția Sa subliniază importanța unei alegeri clare între „a trăi în lumină, prin credință și iubire, sau în întuneric, prin fărădelege și respingerea lui Hristos”, într-o lume marcată de conflicte, dezbinări și lipsa reperelor morale.
Citește și: Doliu imens în Biserica Ortodoxă: A murit cunoscutul părinte Radu Ovidiu, la doar 57 de ani!
„Bucuria, lumina, pacea și mântuirea aduse lumii de Hristos, Fiul lui Dumnezeu, au fost mereu propovăduite de Biserică, Evanghelia fiind cea mai bună și mai plină de speranță veste pentru întreaga umanitate”, afirmă Episcopul Iustin, făcând apel la rădăcinile Evangheliei ca sursă de lumină și mângâiere.
Lumină și întuneric: O luptă spirituală
Preasfințitul Părinte evocă cuvintele Mântuitorului: „Iar aceasta este judecata, că Lumina a venit în lume și oamenii au iubit întunericul mai mult decât Lumina” (Ioan 3, 19-21), explicând că această realitate spirituală continuă să fie actuală. Oamenii sunt împărțiți între „fiii luminii, credincioșii lui Dumnezeu, și fiii întunericului, care L-au respins pe Hristos, Lumina lumii”.
El reamintește că „de două mii de ani, Biserica lui Hristos, «pe care nici porțile iadului nu o vor birui» (Matei 16, 18), răspândește lumina, pacea, bucuria, iubirea și iertarea între neamurile pământului”.
Diavolul: Agentul răului în lume
Episcopul Iustin avertizează cu privire la influența negativă a diavolului, pe care îl consideră sursa dezbinării, urii și conflictului. „Însă cel rău, diavolul, vrăjmașul fericirii și al mântuirii oamenilor, seamănă dezbinare, ură, conflict, război și moarte. Cei care nu cred în Hristos și se cred stăpânii lumii continuă să suprime libertatea și demnitatea umană, care sunt daruri supreme și inalienabile, dăruite de Dumnezeu omului de la facerea lumii”.
El critică adoptarea unor legi contrare ordinii divine: „Crezându-se stăpâni peste oameni, ei adoptă legi ale fărădelegii, fac din fărădelege lege, împotriva adevărurilor fundamentale ale umanității, încercând să schimbe normalitatea creată de Dumnezeu și să smintească viața firească din canonul și norma ei, care sunt sfinte”.
Familia: Pilon sacru al umanității
O temă centrală a Pastoralei este reafirmarea valorii sacre a familiei: „Fiecare familie – bărbat și femeie, după modelul biblic – este binecuvântată și sfântă, având menirea procreării și continuării vieții pe pământ. Ceea ce a împreunat Dumnezeu, omul să nu despartă (Marcu 10, 9)”. Preasfinția Sa consideră orice încercare de a modifica rânduiala divină a familiei o sfidare la adresa lui Dumnezeu.
Dezechilibrele globale: Cauzate de lipsa fricii de Dumnezeu
Episcopul evidențiază legătura dintre lipsa fricii de Dumnezeu și crizele globale actuale: „Toate derapajele omului – războaiele nedrepte, asuprirea popoarelor de către cei puternici, sfidarea arogantă a celor slabi și neajutorați, sărăcirea națiunilor prin furt, înșelăciune și repartizarea inegală a resurselor – sunt cauzate de lipsa fricii de Dumnezeu, de judecata și pedeapsa Lui cea dreaptă”.
El avertizează că „atunci când glasul poporului necăjit și asuprit nu este ascultat, Dumnezeu își face simțită prezența, prin mila și dreptatea Sa”.
Mesajul final: Speranță și credință
Episcopul Iustin încheie Pastorala cu un apel la vigilență spirituală: „Să stăm bine, să stăm cu frică!, căci Dumnezeu veghează și proniază, iar Biserica lui Hristos rabdă, iubește, iartă și se roagă pentru păzirea poporului lui Dumnezeu de uneltirile celui rău”.
Citește și: Pr. Sorin Croitoru: DESPRE CONFUZIA DINTRE PATRIOTISM ȘI PUTINISM
Mesajul său de Crăciun este un îndemn la întărirea credinței și la alegerea luminii, în pofida întunericului care încearcă să domine lumea.